Interview: “Voor een goede technicus is er altijd plek”

Foto: Bast Techniek

“De markt is geconditioneerd, het is vaak een kwestie van het schuiven of sturen van CV’s van detacheringsbureaus naar opdrachtgevers. Bij Bast Techniek is niet alleen kennis en kunde belangrijk maar is het zeker minstens zo belangrijk of iemand goed binnen de groep past, de ambitie van de kandidaat aansluit bij de mogelijkheden van de opdrachtgever en of de persoon leuk is.”

In de aanloop naar het Maritime & Offshore Career Event 2017 (MOCE) op 19 april spraken wij met Robert Madlener, ingenieur en consultant bij Bast Techniek, een specialist op het gebied van het detacheren van hoger technisch personeel. De werkwijze van Bast Techniek is persoonlijk met een no-nonsens mentaliteit. De consultants bij Bast Techniek zijn allemaal zelf ingenieurs met “sociale voelsprieten”, aldus Madlener. Bast Techniek is opgericht in 2010 en gevestigd in Utrecht en Rotterdam.

“Detachering is maar een woord maar het bezig zijn met mensen en hen ook helpen bij het vinden van een 1e , 2e  of zelfs 3e functie geeft mij heel veel voldoening. Als iemand een wereldbaan vindt is dat echt te gek! Als het lukt om mensen bij elkaar te brengen die goed bij elkaar passen dan is onze missie geslaagd.”

De no-nonsens mentaliteit is vrijwel direct duidelijk. “Wij van Bast Techniek kunnen direct zeggen of wij een functie wel of niet kunnen vervullen. Daar zijn wij eerlijk in. Om een voorbeeld te geven, als een bedrijf opzoek is naar iemand met alle kennis en ervaring van de wereld, zeg maar het ‘schaap met de vijf poten’, dan krijgt de klant van ons te horen dat die persoon niet te vinden is.”

Wat is op zo’n moment de oplossing voor jullie klant?
“Dan gaan wij uiteraard kijken of wij de klant daarin kunnen adviseren, maar daar moet een bedrijf ook oor naar hebben. Als de klant met ons in zee gaat, hebben wij altijd binnen twee weken een kandidaat”.

Hoe komen jullie aan goede kandidaten?
“Wij hebben heel goed contact met hogescholen, studieverenigingen en universiteiten. Met de studenten drinken wij dan ook graag een biertje mee. En veel mond tot mond reclame helpt Bast Techniek zeker om aan goede kandidaten te komen.”

Waarom zou een net afgestudeerde technicus bij jullie aan moeten kloppen?
“Zelf een baan vinden is natuurlijk net zo goed! Dan heb je ons niet nodig. Alleen, wat is nu een passende baan en een bedrijf dat bij jou past? Die zoektocht vinden veel technici lastig. Bast Techniek is goed in partijen bij elkaar brengen die goed bij elkaar passen. Omdat wij zelf ingenieurs zijn weten wij goed wat je in huis moet hebben en waar behoefte aan is. Zowel de klant als de kandidaat moet een goed gevoel erbij hebben en beiden moeten een toevoeging voor elkaar zijn. Zo’n 95% van de kandidaten waar wij een baan voor vinden worden vast aangenomen.”

Wat is de meest gevraagde maritieme functie?
“Engineer, in de breedste zin van het woord.” 

En op het gebied van duurzaamheid?
“Er worden wel degelijk mensen gezocht die kijken naar duurzaamheid, alleen de kunst is een ideaal streven ook commercieel te kunnen toepassen. Je merkt steeds meer dat bedrijven, studenten en afstudeerders daar meer mee bezig zijn.”

Merken jullie iets van de moeilijke financiële periode in de maritieme sector?
“Ontslagen komen uiteraard voor maar technische functies en engineering blijven. Vaak is de techniek het hart van een organisatie, dus daar hebben wij weinig last van. Soms is het ook ingewikkeld. Denk aan bedrijven die net een reorganisatie achter de rug hebben en waar ontslagen zijn gevallen, die zelfde bedrijven hebben vaak ook weer mensen nodig, dat kan wel eens gevoelig liggen. Het blijft nog wel even een moeilijke periode denk ik. Aan de andere kant zijn er weer veel groeimarkten op het moment zoals de scheepsbouw en de machinebouw, die gaan hartstikke goed. Ook de Ingenieursbureaus (groot of klein) zijn nu hard op zoek naar mensen.”

Jullie staan dit jaar op het Maritime & Offshore Career event (MOCE) op 19 april in het WTC in Rotterdam, naar wie zijn jullie opzoek?  
“We zijn opzoek naar mensen met 0 tot 5 jaar werkervaring. Dat zijn vaak starters maar er is ook vraag naar mensen met veel ervaring. Brede kennis en kunde is heel belangrijk. Sowieso, voor een goede technicus is er altijd plek!”

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >