Mercy Ships wil vloot uitbreiden

Mercy Ships zet zich al jaren in voor de armste landen en biedt gratis medische hulp voor degene die dit echt nodig hebben. Naar verwachting komt eind 2018 een nieuw schip in de vloot. Een nieuw schip betekent nieuwe bemanning. Wij spraken met Djurre Jan Schutte, HR Director Europe binnen Mercy Ships, over Mercy Ships en de uitdagingen om het huidige en nieuwe schip te bemannen.

Met het schip Africa Mercy biedt Mercy Ships medische hulp aan hulpbehoevenden in West-Afrika. Elk jaar ligt het schip in een ander land voor anker. Op dit moment bevindt de Africa Mercy zich in Benin. “Mensen kunnen bij ons terecht voor de meest uiteenlopende behandelingen”, legt Djurre Jan Schutte uit. “Zo voeren wij bijvoorbeeld operaties uit aan tumoren, of het herstellen van hazenlippen. Voor deze mensen zijn dit levensveranderende operaties.  Met het uitvoeren van deze handelingen concurreren wij niet met de plaatselijke ziekenhuizen, want deze operaties zijn daar niet altijd mogelijk.”

Nieuw medisch personeel en bemanning nodig
Waarschijnlijk gaat het nieuwe schip ook naar Afrika. En daar zijn nieuwe mensen voor nodig! “Niet alleen voor het nieuw te komen schip, maar ook voor het huidige schip Africa Mercy. We zijn niet alleen op zoek naar medisch personeel, maar ook voornamelijk naar technisch en maritiem personeel. Naast dat wij een ziekenhuis zijn blijven wij natuurlijk een schip en daar hebben wij bemanning voor nodig. Officieren voor aan dek en in de machinekamer en ook lassers en elektriciens.”

Schutte legt uit dat ondanks dat er niet constant gevaren wordt, er genoeg interessant werk aan boord is. “Wij liggen tien maanden op dezelfde plek in de haven, maar in deze periode moet er aan boord nog steeds veel gebeuren. Daarna varen wij na die tien maanden naar een scheepswerf. In deze periode vindt er groot onderhoud plaats en wordt het schip weer bevoorraad .”

De uitdagingen voor het vinden van maritiem en technisch personeel
De uitdaging zit hem enerzijds in het bereiken van maritiem en technisch personeel, maar Schutte heeft ook te maken met een andere uitdaging. “Alle 450 man personeel aan boord, waarvan 200 medisch, werken vrijwillig. Dat is de reden waarom veel mensen ervoor kiezen om voor een kortere periode bij ons aan de slag te gaan, maar we zoeken ook mensen voor een langere tijd. Aan boord zijn verschillende faciliteiten aanwezig, om het voor het personeel aantrekkelijker te maken om langer aan boord te blijven. Wij hebben zelfs een school aan boord, want er zijn ook officieren die met hun hele gezin aan boord komen voor een langere periode.”

Aanstaande woensdag 19 april is Mercy Ships aanwezig op het Maritime & Offshore Career Event 2017 in het WTC Rotterdam. “Wij willen vooral mensen bekend maken met wat wij doen en natuurlijk enthousiast maken om voor kortere of langere tijd bij ons aan boord te komen.”

Bekijk de 8-delige tv-serie Surgery Ship’ van National Geographic aan boord van Africa Mercy, zie de trailer: