Damen Shipyards neemt Keppel Verolme werf in Rotterdam over

Damen Shipyards Group, de grootste scheepsbouwer van Nederland neemt de Keppel Verolme werf in de Rotterdamse Botlek over. Damen heeft daar een overeenkomst over bereikt met Keppel Offshore & Marine uit Singapore.

Op 10 april 2017 is melding gemaakt van het voornemen tot overname bij de Nederlandse Autoriteit voor Consument en Markt. Het doel is om tegen het einde van het tweede kwartaal de finale overeenkomst te sluiten.

Damen zegt met de overname van Keppel Verolme hun positie in de regionale scheepsreparatiemarkt te versterken. De Verolme werf is sinds 1957 actief in het Botlek gebied in de haven van Rotterdam. De werf heeft drie gegraven dokken, een kadecapaciteit van meer dan 1800 meter en circa 250 personeelsleden.

Het grootste dok is 90 meter breed en 405 meter lang, deze faciliteit geeft Damen de capaciteit om de grootste maritieme objecten te kunnen dokken. Het dok van Damen Shiprepair Rotterdam (46 meter breed bij 307 meter lang) is op dit moment het grootste dok binnen Damen in Nederland. Damen gaat met de huidige personele bezetting van de Verolme werf de activiteiten in de Botlek voortzetten.

Met de Verolme werf, heeft Damen vier grote reparatiewerven in de nabijheid van de Rotterdamse haven. Twee in Rotterdam, een in Vlissingen en een in Amsterdam. De werven gaan nauw samenwerken en van elkaars expertise gebruikmaken. Daarnaast zullen zij de synergievoordelen verder ontwikkelen en gezamenlijk optrekken richting de markt en daardoor efficiënter en concurrerender zijn.

Damen kondigde in februari aan de komende maanden 150 banen in Nederland te zullen schrappen. Het banenverlies treedt vooral op bij twee reparatiewerven in Rotterdam en bij een reparatiewerf in Vlissingen.