Amsterdam opent testhaven voor varende en duikende drones

Varende en duikende drones zijn vanaf vandaag te testen in de Amsterdamse haven. Tussen de tankers en de bulkschepen heeft Havenbedrijf Amsterdam een testzone gecreëerd in de Moezelhaven. Direct achter de innovatiehub Prodock kunnen drone-bouwers en -operators hun innovaties testen en demonstreren aan geïnteresseerde bedrijven. De Amsterdamse haven is de eerste die een waterperceel van vijf meter diep en een oppervlakte van 4.500 m2 tussen alle havenactiviteiten beschikbaar stelt. Dit maakt het testen realistischer en daardoor betrouwbaarder.

Drones, zowel de vliegende als de varende variant, dragen bij aan een veilige, slimme, snelle en schone haven. De inzet van vliegende drones hebben in Amsterdam door de luchthaven Schiphol een beperking, maar worden door bedrijven wel ingezet bij inspecties van een ruim van een schip of de binnenzijde van een opslagtank. Varende en duikende drones kunnen bij inspecties op of onder de waterlijn aan kades, steigers, schepen en boeien een rol spelen.

Digitale Haven: innovatie aanjagen
Met het openen van de testfaciliteit in de Moezelhaven wil het havenbedrijf innovaties op dit gebied aanjagen en drone-innovators en bedrijven die geïnteresseerd zijn in toepassing van drones, bij elkaar brengen. Het testen van de drones vindt tijdens havenoperaties plaats. Dit om bijvoorbeeld te onderzoeken hoe de varende drone bewegende objecten uit de weg gaat.

Het digitaliseren van de haven is één van de speerpunten van de strategie van Havenbedrijf Amsterdam. Digitalisering heeft als doel de Amsterdamse haven slimmer, sneller, schoner en veiliger te maken.

Regelgeving en Smart Shipping
Het beschikbaar stellen van de testzone door het havenbedrijf ondersteunt ook de roep aan de (inter)nationale overheden om vaart te maken met regelgeving. Als Nederland koploper wordt in de toepassing hiervan, zal dit kennis en activiteiten naar Nederland halen. Dat is goed voor de Nederlandse nautische maakindustrie en de havens. Varende en duikende drones staan ook voor digitalisering van de haven en voor Smart Shipping. Hiervan is minister Melanie Schultz van Haegen een groot voorstander. Enerzijds om het transport over water nog veiliger te maken en anderzijds om de binnenvaart competitief te houden ten opzichte van andere modaliteiten. Rijkswaterstaat is moderator en heeft de SMASH! (Smart Shipping) challenge opgestart met als doel 30 november 2017 een demodag te hebben van een autonoom varend schip.