Havenbedrijf Gent en Zeeland Seaports blijven verkennen

Het Vlaamse Havenbedrijf Gent en het Nederlandse Zeeland Seaports kondigden op 7 november 2016 aan een fusie te verkennen. Er werd een onderzoeksperiode van zes maanden aangekondigd. Beide havenbedrijven willen hierbij uiterst zorgvuldig te werk gaan en nemen nog een maand extra de tijd. Tegen eind mei zal deze verkenning worden afgerond.

Het onderzoek verloopt de afgelopen maanden voorspoedig en in een zeer goede en constructieve sfeer, aldus Havenbedrijf Gent. Behoorlijk wat vragen zijn al beantwoord, diverse knopen werden ontward en voor belangrijke knelpunten werden oplossingen gevonden.

Een aantal onderwerpen vraagt echter nog om nadere uitwerking. Omdat beide havenbedrijven de nodige zorgvuldigheid aan de dag willen leggen in de fusieverkenning, gunnen ze zichzelf nog een maand extra om dit onderzoek uit te voeren. Omstreeks eind mei 2017 wensen ze de fusieverkenning tot een goed einde te brengen.

Tot dat moment wordt verder geen nieuws naar buiten gebracht.

De fusie, op gelijkwaardige basis, is een logisch gevolg van de ligging, de vergelijkbare omvang, de reeds lopende samenwerking (Nieuwe Sluis in Terneuzen, gezamenlijke scheepvaartbegeleiding, samen commerciële troeven van de regio promoten op beurzen en management van de haveninfrastructuur) en de strategische overlapping van beide havenbedrijven.