FNV wil kolenfonds wanneer kolencentrales sluiten

De FNV pleit al langer voor een kolenfonds zoals het vroegere mijnwerkersfonds. Cees Bos, bestuurder van FNV Havens: “Een breed sociaal fonds voor de héle kolenketen. Waar de mensen in de kolencentrales, maar ook de mensen in op- en overslag en het vervoer van kolen een beroep op kunnen doen. We hebben hier met alle politieke partijen over gesproken, maar tot nu toe wil niemand zich nog vastleggen op zo’n fonds. Wij willen ook schone lucht voor iedereen in Nederland, maar de gevolgen van de sluiting mogen niet op het bordje van de 2.800 gezinnen in de kolenketen terecht komen. De partijen die voor versnelde sluiting zijn, houden rekening met miljarden euro’s om de eigenaren van de centrales te compenseren. Ze zijn alleen niet bereid hun verantwoording te nemen om de sociale gevolgen op te vangen en de toezegging te doen dat er 800 miljoen wordt gereserveerd voor zo’n fonds.” 

FNV Havens wil dat het kolenfonds er komt zodat iedereen die zijn baan verliest als gevolg van de sluiting van de kolencentrales daar een beroep op kan doen. Als het fonds er niet komt, dan stopt de toelevering van kolen voor enkele dagen, zo dreigt de vakbond in een persbericht. Er staan nog 5 werkende kolencentrales in Nederland. Als de kolencentrales sluiten verdwijnen er 2800 volgens het ministerie van Economische Zaken.

Sluiting van de Hemwegcentrale
De eerste kolencentrale die gaat sluiten, lijkt de Hemwegcentrale. Het kolenoverslagbedrijf dat aan de centrale levert, is OBA in Amsterdam. Bos: “Als deze centrale sluit en er komt een sociaal plan, dan is dat logischerwijs alleen voor de werknemers uit de centrale zelf. Daarom is het belangrijk dat er nu afspraken worden gemaakt voor de mensen die in de keten rondom de centrale hun baan verliezen. Dus ook de werknemers in de kolenoverslag en het vervoer. Anders is het straks te laat en vallen zij buiten de boot.”