Brandveiligheid in Westelijk Havengebied wordt verhoogd

Brandweer Amsterdam-Amstelland, Havenbedrijf Amsterdam, Divisie Havenmeester en Amsterdam Mutual Aid System (AMAS) hebben een intentieverklaring getekend om de brandveiligheid in het Westelijk Havengebied verhogen. De partijen gaan een gemeenschappelijke brandweervoorziening realiseren waarmee incidenten in het havengebied beter voorkomen kunnen worden en sneller bestreden kunnen worden.

Koen Overtoom, CEO Havenbedrijf Amsterdam: “Een haven kan alleen succesvol zijn als die veilig is voor de gebruikers en omwonenden. Veiligheid heeft daarom de hoogste prioriteit. Met deze intentieverklaring worden samenwerkingslijnen korter, kunnen we beter opereren en als dat nodig is, kan de brandweer sneller optreden. Dat geeft vertrouwen en maakt de haven een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven.”

Het risicoprofiel van de haven verandert doordat het Havenbedrijf Amsterdam de energietransitie van de Amsterdamse haven wil versnellen en ruimte te wil maken voor biobased activiteiten en circulaire economie. Met een gemeenschappelijke brandweervoorziening kunnen partijen de gevolgen van de verandering van ladingstromen in kaart brengen en op basis daarvan bepalen welke veiligheidsmaatregelen het beste kunnen worden genomen.

Integraal veiligheidscentrum voor de Amsterdamse haven
Naast de brandweer, het havenbedrijf en AMAS hechten ook Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, Politie Eenheid Amsterdam, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en het bedrijfsleven, vertegenwoordigd door ORAM, groot belang aan een veilige haven. Deze zeven partijen hebben de ambitie om de gemeenschappelijke brandweervoorziening in de toekomst uit te bouwen tot een integraal veiligheidscentrum voor de Amsterdamse haven. Ze zullen daarvoor nauw samenwerken met als doel de veiligheid in het gebied te vergroten.

Succesvolle voorbeelden van publiek-private samenwerking
Deze publiek-private samenwerking (PPS) tussen de brandweer enerzijds en het havenbedrijfsleven anderzijds kent eerdere succesvolle voorbeelden. Zo is het E-nosenetwerk en de aanschaf van het blusponton Cerberus via PPS tot stand gekomen. Met dit ponton heeft de Amsterdamse brandweer de beschikking over extra bluscapaciteit en met het E-nosenetwerk wordt tijdens incidenten real-time de luchtkwaliteit gemonitord door brandweer en omgevingsdienst.