Van Oord laat offshore installatieschip Aeolus upgraden

Van Oord heeft met Damen Shiprepair in Schiedam een contract getekend voor aanpassing aan het offshore installatie schip ‘Aeolus’. Met de aanpassingen heeft het schip een verhoogd vermogen op met betrekking tot laadvermogen, accommodaties en kraancapaciteit. De capaciteitsuitbreiding van het schip stelt Van Oord in staat om de steeds grotere funderingen en zwaardere turbines te installeren op offshore windparken, aldus het bedrijf.

Er worden drijflichamen geïnstalleerd, een sterktedek, vergrote spudpalen en het schip krijgt een nieuwe accommodatiemodule met helikopterdek. Ook zal de kraan, nu met een hefvermogen van 900 ton, worden vervangen door een LEC-kraan (Leg Encircling Crane)  met een vermogen van 1.600 ton.

In 2018 operationeel met de grootste hefkraan in zijn klasse
De werkzaamheden starten in september 2017. Het aangepaste schip zal in het voorjaar van 2018 operationeel zijn en heeft dan de grootste hefkraan in zijn klasse. De LEC-kraan is besteld bij Huisman, een bedrijf in Schiedam dat is gespecialiseerd in zwaar installatiematerieel.

Aeolus aan de slag bij Borssele 3 & 4
De Aeolus is eerder ingezet bij offshore windparken Gemini en Luchterduinen. Na de upgrade zal het schip aan de slag gaan bij nieuwe projecten, zoals het offshore windpark Borssele 3 & 4 in Nederland en Norther in België.

Heavy-lift installatie schip Svanen krijgt ook een upgrade
Van Oord is ook bezig met een upgrade van het heavy-lift installatie schip Svanen om te kunnen werken met monopiles van meer dan 2.000 ton.