“Goed gekwalificeerd personeel nodig in de offshore sector”

“De offshore-industrie heeft het erg zwaar door het wegvallen van investeringen in olie en gas. Toch is er behoefte aan goed gekwalificeerd marine en technisch personeel als gevolg van de vergrijzing in de sector en de nieuwe uitdagingen in nieuwe vormen van energie productie”, vertelt Joannes Collette, oprichter van het HBO Offshore Network. HBO Offshore Network is een samenwerkingsverband tussen Avans hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, het Maritiem Instituut Willem Barentsz en bedrijven in de offshore sector.

“Door het samenwerkingsverband van HBO Offshore Network kunnen wij gezamenlijk de sector promoten, kennis delen en opleidingen ontwikkelen. Alle opleidingen werken intensief samen met het bedrijfsleven”, aldus Collette. Een mooie ontwikkeling, en het HBO Offshore Network gaat een stap verder. “Gezamenlijk het enthousiasme over de offshore sector delen en een bijdrage leveren aan de grote energie-transitie, daar gaat het over.”

Loopt het onderwijs achter de feiten aan in de energie-transitie?
“Ik durf te zeggen van niet, 8 van de 10 projecten waar studenten aan werken gaan over renewables. Het plaatsen van windmolens, getijden energie, het verbeteren van efficiency, het hergebruik van platforms of het weghalen ervan. Allemaal onderwerpen aangedragen vanuit het bedrijfsleven en waar studenten met veel motivatie aan werken.”

Op welke manier leveren de bedrijven een bijdrage aan HBO Offshore Network?
“Medewerkers uit de offshore industrie geven gastcolleges en verzorgen delen van het lesprogramma. Zij verzorgen excursies en leveren de projecten waar studenten tijdens hun studie aan werken. Daarmee is het onderwijs automatisch up-to- date.”

En op welke manier leveren de studenten een bijdrage aan het bedrijfsleven?
“Bedrijven hebben vaak mooie ideeën in de la liggen waar ze zelf geen tijd voor hebben om die uit te werken of te onderzoeken. Door studenten op zo’n idee te laten ‘knagen’ weet je of er een idee van waarde ligt en of het een realiteitsgehalte heeft.” 

Wat zou u tegen jongeren willen zeggen die op het punt staan een studie te kiezen?
“Kies voor techniek, begin daar maar mee. Het is spannend, uitdagend en mooi werk. En als je dan techniek hebt gedaan, dan spreekt de offshore geweldig tot de verbeelding, het is boeiende en spannende sector en alles in de Offshore wordt nog steeds groter en spannender!”

“De maakindustrie is één van de belangrijkste motoren van de economie”
“In Nederland is lang het idee geweest dat de maakindustrie voor het buitenland was. Daar zijn we van terug gekomen. De maakindustrie is één van de belangrijkste motoren van de economie. Ook jonge mensen hebben door dat in de techniek een goede baan te krijgen is. De interesse voor techniek neemt gelukkig nog steeds toe.”

Tegelijkertijd zien we in Offshore gerelateerde bedrijven dat er veel ontslagen vallen. Is er een oplossing voor de mensen die hun baan zijn kwijt geraakt?
“Naast dat er jonge mensen nodig zijn tegen de vergrijzing en voor een nieuwe frisse wind, zou het mooi zijn als de vakbonden, de brancheverenigingen, de overheid en het onderwijs samen zouden werken voor tijdelijke maatregelen voor het behoud van personeel en belangrijke kennis. Dat zou kunnen met gestructureerde uitwisselingsprogramma’s tussen bedrijven, tijdelijke detachering bij onderzoeksinstellingen en tijdelijke WW bijvoorbeeld. Dit is eerder gedaan in de High Tech industrie rond Eindhoven. Waarom zou dit niet kunnen in de Offshore branche?”

‘Nederland Offshore-land’
“De crises waar wij in zitten moeten wij gebruiken om Nederland een stap verder te krijgen naar “Nederland Offshore-land”. Dat moeten wij gezamenlijk doen en niet apart van elkaar. Bij een offerte zijn bedrijven elkaars ‘vijanden’ maar bij innovatie en HR kan er veel meer worden samengewerkt. Doel is om Nederland op wereldniveau nog sterker op de kaart te zetten.”

HBO Offshore Network op het Maritime & Offshore Career Event (MOCE)
“We zijn 8 jaar geleden op MOCE begonnen met het promoten van de offshore minor in Den Bosch. De afgelopen jaren promoten wij de opleidingen binnen het HBO Offshore Network met een steeds belangrijker focus op renewables”

Symposium van HBO Offshore Network
Ieder jaar organiseert het HBO Offshore Network een symposium om studenten te stimuleren in de offshore techniek. In samenwerking met hoge scholen en de grote spelers uit de offshore industrie worden studenten uit verschillende studierichtingen geïnformeerd over de ontwikkelingen en worden zij uitgedaagd in een wedstrijd om oplossingen aan te dragen voor belangrijke actuele vraagstukken.

Over Joannes Collette
Collette heeft werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven gestudeerd en 30 jaar bij Philips gewerkt. Hij hield zich o.a. bezig met research en gaf leiding aan de afdeling Mechatronica en industriële automatisering . Van 2004 tot 2012 is hij lector geweest bij Avans hogeschool in Den Bosch.

HBO Offshore Network 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →