Marine op scherp tijdens grote NAVO-oefening Joint Warrior

Marineschepen tijdens Joint Warrior. Foto: Defensie.

De Koninklijke Marine neemt de komende twee weken deel aan de grote internationale NAVO-oefening Joint Warrior. Maar liefst 32 marineschepen, vijf onderzeeboten, tien helikopters, 60 vliegtuigen en 7600 militairen vormen samen het deelnemersveld aan de omvangrijke NAVO-oefening, die vandaag start.

Ook Nederland doet mee met onder meer twee fregatten, een onderzeeboot, een mijnenjager en een Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD)-team.

Joint Warrior is een multinationale oefening die twee maal per jaar door het Verenigd Koninkrijk wordt georganiseerd in de Schotse wateren, waaraan marine-, luchtmacht- en landmachteenheden deelnemen. Het doel van de oefening is om een complexe omgeving te bieden waarin het Verenigd Koninkrijk, NAVO en andere geallieerde eenheden tactieken en vaardigheden kunnen trainen als onderdeel van een internationaal taakverband, een zogenaamde Combined Joint Task Force (CJTF). Gedurende Joint Warrior wordt een grote verscheidenheid aan realistische scenario’s beoefend. Dit varieert van optreden in crisis- en conflictsituaties tot het bestrijden van terroristische aanvallen, begeleiden van scheepvaart en evacueren van burgers.

Sterke Nederlandse deelname
Nederland is in deze oefening sterk vertegenwoordigd. Zo bestaat de Nederlandse deelname uit de Netherlands Maritime Forces Maritime Battle Staff, de fregatten Zr.Ms. Tromp en De Ruyter, de onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis, de mijnenjager Zr.Ms. Schiedam en Zr. Ms. Willemstad, en verschillende eenheden aan land. Volgens Commander Netherlands Maritime Forces Commandeur Kees Boelema Robertus wordt de Nederlandse bijdrage flink op de proef gesteld; “Een stevige uitdaging, maar ik ben er van overtuigd dat we hier een robuust antwoord op zullen vinden.” Naast Nederland doen ook, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Estland, België, Spanje en Zweden mee.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →