Marine op scherp tijdens grote NAVO-oefening Joint Warrior

Marineschepen tijdens Joint Warrior. Foto: Defensie.

De Koninklijke Marine neemt de komende twee weken deel aan de grote internationale NAVO-oefening Joint Warrior. Maar liefst 32 marineschepen, vijf onderzeeboten, tien helikopters, 60 vliegtuigen en 7600 militairen vormen samen het deelnemersveld aan de omvangrijke NAVO-oefening, die vandaag start.

Ook Nederland doet mee met onder meer twee fregatten, een onderzeeboot, een mijnenjager en een Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD)-team.

Joint Warrior is een multinationale oefening die twee maal per jaar door het Verenigd Koninkrijk wordt georganiseerd in de Schotse wateren, waaraan marine-, luchtmacht- en landmachteenheden deelnemen. Het doel van de oefening is om een complexe omgeving te bieden waarin het Verenigd Koninkrijk, NAVO en andere geallieerde eenheden tactieken en vaardigheden kunnen trainen als onderdeel van een internationaal taakverband, een zogenaamde Combined Joint Task Force (CJTF). Gedurende Joint Warrior wordt een grote verscheidenheid aan realistische scenario’s beoefend. Dit varieert van optreden in crisis- en conflictsituaties tot het bestrijden van terroristische aanvallen, begeleiden van scheepvaart en evacueren van burgers.

Sterke Nederlandse deelname
Nederland is in deze oefening sterk vertegenwoordigd. Zo bestaat de Nederlandse deelname uit de Netherlands Maritime Forces Maritime Battle Staff, de fregatten Zr.Ms. Tromp en De Ruyter, de onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis, de mijnenjager Zr.Ms. Schiedam en Zr. Ms. Willemstad, en verschillende eenheden aan land. Volgens Commander Netherlands Maritime Forces Commandeur Kees Boelema Robertus wordt de Nederlandse bijdrage flink op de proef gesteld; “Een stevige uitdaging, maar ik ben er van overtuigd dat we hier een robuust antwoord op zullen vinden.” Naast Nederland doen ook, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Estland, België, Spanje en Zweden mee.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2018 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >