IMO goedkeuring voor ballastwatersysteem van Damen

Het mobiele ballastwatersysteem, Damen InvaSave heeft de IMO type approval ontvangen. Het zuiveringssysteem behandelt ballastwater volgens de IMO D-2 standaard en kan hiervoor dankzij de type approval nu overal ter wereld worden ingezet.

 

Damen InvaSave is primair ontworpen om als losse, externe unit in havens het ballastwater van binnenkomende schepen te zuiveren. Het BWT systeem (Ballast Water Treatment) kan ook water dat volgens dezelfde standaard behandeld is, afleveren aan uitgaande schepen. Doordat InvaSave een mobiele unit is kan het vanaf allerlei locaties worden ingezet: vanaf de kade of vanaf een schip dat langszij ligt afgemeerd om water te leveren of op te halen. Het kan ook vanaf een ponton worden gedaan of zelfs vanaf een truck.

Vanaf 8 september mag er niet meer onbehandeld water geloosd worden
InvaSave is door Damen ontwikkeld omdat vanaf 8 september 2017 ballastwater niet meer onbehandeld mag worden geloosd. Elk schip dat vanaf die datum niet in staat is om gezuiverd ballastwater in te nemen of te lossen, zal daardoor operationele beperkingen ondervinden en al snel tegen financiële consequenties oplopen zoals overliggeld (demurrage).

 

Damen InvaSave werkt op basis van slechts één enkele doorloop van het water, waarbij invasieve mariene organisme worden uitgeschakeld en verwijderd met mechanische filtering en ultraviolette straling. Het systeem is uitgetest in zowel zoet, brak als zout water, inclusief water met een hoog sediment gehalte uit riviermondingen. Het is ontworpen om ook troebel water met een UV-doorlaatbaarheid tot slechts 20% te zuiveren.