Havenbedrijf Amsterdam presenteert duurzaam vijfjarenplan

Havenbedrijf Amsterdam heeft haar vijfjarenplan op 14 maart aangeboden aan het gemeentebestuur van Amsterdam. Gestimuleerd door duurzaamheidsdoelstellingen en om economische redenen, is Havenbedrijf Amsterdam begonnen met de transformatie van de haven zodat de haven verder kan groeien. Om die groei mogelijk te maken, volgt het havenbedrijf een driesporenbeleid.

Allereerst wordt ingezet op verdere intensivering. Bedrijven worden uitgedaagd tot efficiënter grondgebruik: meer activiteiten op minder vierkante meters. Ten tweede trekt het havenbedrijf start-ups en scale-ups aan die zorgen voor diversificatie en innovatie, onder meer gericht op versnelling van de energietransitie.

Kolenvrij in 2030
En tenslotte voorziet Havenbedrijf Amsterdam een dalende overslag van kolen. Afgelopen jaar daalde deze met 7,5% tot 16 miljoen ton. Naar verwachting zal de kolenoverslag de komende vijf jaar met 29% dalen. De kentering in het energielandschap is onmiskenbaar en duidt op uitfasering van kolen in de energiemix. Daarom staat in het Strategisch Plan 2017-2021 dat het havenbedrijf zich voorbereidt op een scenario waarin de Amsterdamse haven in 2030 kolenvrij is.

Koen Overtoom, CEO Havenbedrijf Amsterdam: ‘Met deze strategie maken wij bewust en letterlijk ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe activiteiten en innovaties. Dat is economisch verstandig, duurzamer en goed voor de werkgelegenheid.’

In de transitieperiode groeit vooralsnog de op- en overslag van fossiele transportbrandstoffen zoals benzine, diesel en kerosine. Voor de Amsterdamse haven blijven deze internationale ladingstromen belangrijk zolang hiervoor in de samenleving onvoldoende alternatieven zijn.

Ruimte voor nieuwe energie en nieuwe industrie
De maak- en circulaire industrie is belangrijk voor de Amsterdamse haven, gezien het innovatieve karakter, de werkgelegenheid en de toegevoegde waarde die deze sector met zich meebrengt. De komst van jachtenbouwer Royal van Lent aan de Moezelhaven is daarvan een voorbeeld. Andere voorbeelden zijn de komst van innovatieve partijen actief in de circulaire en biobased industrie, waaronder Calcite Factory, een onderneming die calcietkorrels omzet naar producten voor de chemie en de voedingsmiddelen- en diervoederindustrie en het project Waste2Aromatics, waarbij Havenbedrijf Amsterdam samen met AEB, Orgaworld, Waternet en TNO kijken naar het omzetten van bijvoorbeeld papier uit luiers naar waardevolle moleculen die een belangrijke grondstof zijn bij de kunststofproductie.

Windpark en zonnepanelen
Ook koerst het havenbedrijf aan op ontwikkeling van het gebied als ‘batterij van de stad’. De haven biedt warmte aan de stad en zet volop in op productie en opslag van hernieuwbare energie. Sinds eind vorig jaar is het havenbedrijf mede-eigenaar van een windpark in de Afrikahaven. Ook zullen in 2020 100.000 m2 zonnepanelen in zijn gebied liggen. Tezamen met de verwachte groei van biobrandstoffen maakt dat de Amsterdamse haven tot een grote regionale, duurzame energieleverancier.

De voorgestelde vijfjaren-strategie is beschreven in het Strategisch Plan 2017-2021.