Onderzoek ROVC: 2016 een goed jaar voor technische sector

Technisch Nederland kan tevreden terugkijken op de behaalde omzet van 2016. Een meerderheid van de bedrijven (53%) heeft een omzetstijging gerealiseerd. In 2015 was de omzetgroei bij 45% van de bedrijven. Deze cijfers zijn gepubliceerd in de tweede editie van de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd onder 1.164 respondenten uit de technische branche. ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, geeft met dit rapport inzicht in de markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Naast een positief kalenderjaar in 2016, zijn de verwachtingen voor 2017 ook goed. 56% van de bedrijven verwacht dit jaar een omzetgroei. Interessant is daarom de vraag hoe zij dit gaan realiseren. De meest genoemde maatregel is het optimaliseren van werkprocessen (27%). Daarna volgt het opleiden van medewerkers met 21 procent. Het innoveren van producten of diensten sluit de top drie af (12%).

Allround inzetbaarheid belangrijke marktontwikkelingen
Naast financiële cijfers worden in de TechBarometer ook de belangrijkste marktontwikkelingen benoemd. Allround inzetbaarheid wordt samen met het bijbrengen van technische kennis en kunde als belangrijkste ontwikkeling genoemd, beiden 20%. De sector geeft hiermee aan dat het bijscholen van technici en de inzet van vakbekwaam, multi-inzetbaar personeel zwaarwegende onderwerpen zijn.

John Huizing, algemeen directeur bij ROVC Technische opleidingen: “Het herstel van de Nederlandse economie zet in 2017 door en dat is merkbaar in de technische sector. Goed nieuws, maar het geeft ook de nodige uitdagingen. Het aanbod van allround inzetbare technici blijft dun. De slagkracht van de economie is gebaat bij een structurele en gemeenschappelijke aanpak van werven en inzetten van technisch talent. Opleiden speelt hierbij een belangrijke rol. 2017 staat in het teken van nog meer zaaien, samenwerken en het aangrijpen van andere initiatieven. Denk aan zij-instromers en het opzetten van bedrijvenscholen om meer technisch talent te ontwikkelen.”

De ROVC TechBarometer