Walstroom voor zeeschepen in Scheveningen

Vanaf 8 maart kunnen grote zeeschepen ook aan walstroom aangesloten worden in Scheveningen. De gemeente werkt verder aan het verbeteren van de Haagse luchtkwaliteit en leefbaarheid en daarom heeft de gemeente in de Eerste en Derde haven van Scheveningen een walstroominstallatie voor grote zeeschepen aan laten leggen.

De walstroominstallatie is door de rederijen, Platform Schone Scheepvaart en bewoners van de Eerste en Derde haven officieel aangesloten op 8 maart.

Doordat schepen die in de haven liggen aangesloten kunnen worden op de walstroom kunnen zij hun dieselaggregaat minder te gebruiken. Dit is goed voor de leefbaarheid in en om de haven: de lucht wordt schoner en geluidshinder en trillingen nemen af. Om de schepen aan te kunnen sluiten op walstroom is wel een investering nodig in de aanpassing van het schip.

Walstroom is niet helemaal nieuw in Scheveningen Haven. Voor kotters, kleine vissersschepen en plezierschepen bestaat het al langer.

Samenwerking Schevenings bedrijfsleven
De Rijksrederij van Rijkswaterstaat, rederij Jaczon en rederij Van der Zwan zijn nauw betrokken geweest bij de voorbereidingen van walstroom. De eerste schepen zijn inmiddels al omgebouwd.
Walstroom in deze vorm en omvang is uniek in Nederland. Daarmee is het ook een voorbeeldproject voor andere havens in Nederland en daar buiten.

Actieplan Luchtkwaliteit
De aanleg van walstroom is een maatregel uit het Actieplan Luchtkwaliteit. Hierin is vastgelegd wat de gemeente samen met Haagse ondernemers, bewoners, belangenorganisaties en het Rijk doet om de luchtkwaliteit in de stad te verder verbeteren.


View on Twitter.