Vier nieuwe eilanden voor de Marker Wadden

De aanleg van de Marker Wadden bereikt een nieuwe fase. Nog dit jaar kan in het Markermeer de aanleg van de volgende eilanden van Marker Waddenarchipel van start gaan. Ook het 2e, 3e, 4e en 5e natuureiland zijn financieel rond en kunnen worden gerealiseerd. Om dat te vieren heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu op 8 maart in gezelschap van andere betrokkenen op het eerste eiland een meterslange impressie van de natuurarchipel onthuld.

Naast het geld voor de aanleg van de volgende eilanden komt er ook extra geld beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek naar het bouwen met slib en het verbeteren van de natuur- en waterkwaliteit van het Markermeer. Minister Schultz maakte tijdens het bezoek aan het project bekend dat zij €1,5 miljoen voor wetenschappelijk onderzoek beschikbaar stelt.

Schultz: ‘De Marker Wadden gaan ons een unieke schat aan nieuwe informatie opleveren. Daarmee versterken we de internationale koppositie van Nederland op het gebied van waterbouw en natuur. Nieuwe praktische en fundamentele kennis van ‘building with nature’ kunnen we wereldwijd toepassen.’Ook Deltares, de stichting Ecoshape en Natuurmonumenten investeren in het onderzoek.

Natuurherstel
De nieuwe eilanden gaan de natuur een geweldige impuls geven. In het afgelopen jaar werden al duizenden strandlopers, visdiefjes en bontbekplevieren geteld. De eilanden zorgen voor extra invang van slib. Daardoor wordt ook het water schoner. Dankzij nieuwe ondieptes en natuurlijke oevers ontstaat een meer gezonde omgeving voor planten en dieren. Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten hebben Boskalis de opdracht gegeven voor de uitvoering van Eerste Fase van de Marker Wadden en een jaar geleden is gestart met de aanleg van het 1e eiland. Nog deze maand wordt begonnen met het 2e eiland. Elk kwartaal krijgt Marker Wadden er een extra eiland bij. In de zomer van 2018 vallen de nieuwe eilanden droog en krijgt moerasvegetatie de kans. In 2020 vindt de laatste afwerking plaats en vanaf dat moment blijft de natuur ongemoeid. Achter een kilometerslange zanddam liggen de eilanden beschermd tegen storm. Het eerste eiland meet 250 ha, de 4 eilanden samen worden ongeveer 750 ha groot, inclusief het onderwaterlandschap.

Vernieuwende samenwerking
De Marker Wadden is een vernieuwend project waarin overheid, natuurorganisaties en bedrijven samenwerken om de nieuwe eilandengroep te realiseren. Natuurmonumenten diende in 2012 voor Marker Wadden een aanvraag in voor het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Met de bijdrage uit het Droomfonds kon Natuurmonumenten een samenwerkingsverband smeden met het ministerie van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu en de Provincie Flevoland. Dit samenwerkingsverband heeft de opdracht gegeven tot de aanleg van het 1e eiland. De bouw van de volgende eilanden van de Marker Wadden werd mogelijk dankzij publieke en private bijdragen van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu, de provincies Flevoland en Noord Holland, de Nationale Postcode Loterij, het Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming, Sportvisserij Nederland, Arcadis, Boskalis, RHDHV, de Adessium Foundation, de ING Bank en Natuurmonumenten.