Studievereniging Gezelschap Leeghwater aan het woord

Studievereniging Gezelschap Leeghwater

“Lid zijn van een studievereniging zie ik als een goede aanvulling van mijn studie Werktuigbouwkunde. Niet alleen op sociaal gebied, maar juist ook met betrekking tot carrièremogelijkheden.” Roderik Verbruggen is vier jaar lid van Gezelschap Leeghwater, de studievereniging van de studie Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Dit jaar bestaat de vereniging 150 jaar en viert haar 30ste lustrum.

Samenwerken met bedrijven uit de maritieme en offshore industrie
Natuurlijk worden er genoeg feestjes, borrels en reizen georganiseerd bij Gezelschap Leeghwater. Vooral in het komende lustrumjaar. Maar de studievereniging doet veel meer dan dat en zet zich in om studenten van Werktuigbouwkunde te helpen bij zijn of haar ontwikkeling tot een ingenieur en bereid hen voor op het werkveld. “Er wordt veel samengewerkt met bedrijven uit de maritieme en offshore industrie als Heerema, Damen, Huisman en Boskalis”, vertelt Roderik enthousiast. “Zo worden er lezingen en casestudies georganiseerd. Studenten leren hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat en welke problemen zich kunnen voor doen.” Volgens Roderik zijn deze samenwerkingen niet alleen interessant voor studenten, maar juist ook voor de bedrijven. “Middels deze activiteiten en excursies worden studenten geënthousiasmeerd voor deze industrie.”

Baangarantie? “Wij merken dat er juist heel veel vraag is naar jonge ingenieurs”
Uit cijfers blijkt dat de aanvragen bij technische studies steeds verder stijgen. Verwacht Roderik dat dit invloed heeft op de baangarantie van werktuigbouwkundigenstudenten? “Wij merken dat er juist heel veel vraag is naar jonge ingenieurs. Naar verwachting gaat deze vraag in de toekomst alleen maar verder toenemen, juist ook in de maritieme en offshore industrie.” De studievereniging wil dit jaar nog meer gaan samenwerkingen met diverse bedrijven uit de maritieme en offshore industrie. “Op het Maritime & Offshore Career Event (MOCE) op19 april in Rotterdam hopen wij met deze bedrijven in contact te komen.”

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →