Zeewier in proefboerderij op de Noordzee groeit goed

Het zeewier is van enkele millimeters gegroeid naar stroken van meer dan 40 centimeter. Foto: Koen van Swam, Stichting Noordzeeboerderij.

De Proefboerderij Scheveningen met zeewier ligt 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. Sinds oktober 2016 ligt er een lijn van 80 meter lang met zeewierzaad om te onderzoeken hoe de zeewierteelt gedijt in de Noordzee. En het zeewier is inmiddels flink gegroeid. Op 15 februari was de 3e inspectietocht en het zeewier was van enkele millimeters gegroeid naar stroken van meer dan 40 centimeter. Stichting Noordzeeboerderij, de initiatiefnemer, is dan ook zeer gelukkig met het resultaat tot nu toe. 

“Met trots kunnen we melden dat de SMAC-module zich kranig weert en het wier zich uitstekend ontwikkeld”, aldus Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij. SMAC-module staat voor Scalable Macro Algae Cultivation Module. Het zeewier ziet er goed uit het is gaaf, glanzend en egaal van kleur. Deze tussenstand en het vooruitzicht dat het wier nog ruim 2 maanden mag groeien in een omgeving die steeds gunstiger wordt qua temperatuur en golven maken de verwachtingen hoog. De verwachting is dat er 2 á 3 kilo zeewier per meter aan de lijn zal groeien. Dit initiatief van Stichting Noordzeeboerderij wordt gesteund door de Gemeente Den Haag en het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag.

Oogsten in april
Medio april zal de oogst plaatsvinden. Een deel van de opbrengst gaat naar kennisinstellingen aangesloten bij het zogenaamde Zeewierplatform welke het zeewier gaan testen op kwaliteit en veiligheid. De rest van het zeewier gaat naar alle leden van het Zeewierplatform, zij gaan bekijken naar alle mogelijkheden om het zeewier te verwerken en hoe het zeewier in de markt gezet kan worden.

Zeewierboerderij zoekt boer
Het zeewierzaad, de installatie en locatie zijn beschikbaar. Ook kan er aansluiting met de (consumenten)markt gemaakt worden. Stichting Noordzeeboerderij zoekt alleen nog een ondernemer (boer) die de boerderij gaat beheren. In de toekomst komt er een areaal van zo’n 1.000 km2 beschikbaar tussen windparken. Zeewierteelt combineren met duurzame energie vormt een mooi toekomstperspectief. Mocht u interesse hebben in de verdere ontwikkeling of kent u een bedrijf dat hier een rol in kan spelen? Meldt u zich dan aan via info@noordzeeboerderij.nl. De stap naar zeewierteelt in open zee sluit goed aan bij teeltintiatieven zoals Seaweed Harvest Holland in de Oosterschelde en Salga Seaweeds op het Amsterdam Science Park.

Maritiem Nieuws was bij de tewaterlating van de 2 installaties op de Proefboerderij Scheveningen voor zeewierteelt in oktober 2016:

Tewaterlating – ‘Zeewier voor Scheveningen’ from Navingo BV on Vimeo.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Apr 2018 >>
MTWTFSS
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Electric & Hybrid Marine World Expo

De Electric & Hybrid Marine World Expo wordt van 27 tot en met 29 juni 2018 in Amsterdam gehouden en is uitsluitend bedoeld voor het demonstreren van de allernieuwste elektrische en hybride voortstuwingstechnologieën, -onderdelen en -oplossingen voor de maritieme industrie.

De Electric & Hybrid Marine World Expo is een internationaal evenement met standhouders en bezoekers uit de hele wereld en het is de enige beurs en conferentie waar nieuwe efficiënte voortstuwingstechnologieën en -onderdelen worden getoond aan een publiek van ontwerpers van voortstuwingssystemen, scheepseigenaren en -operators, botenbouwers, motorfabrikanten, scheepsarchitecten en operators/bevelhebbers van militaire vloten.

Bezoekers krijgen uitsluitend puur elektrische voortstuwingssystemen, hybride systemen en uiteraard de onderdelen daarvoor te zien en de genodigden zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de inkoop en specificatie van scheepsmotoren en -onderdelen.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →