Zeewier in proefboerderij op de Noordzee groeit goed

Het zeewier is van enkele millimeters gegroeid naar stroken van meer dan 40 centimeter. Foto: Koen van Swam, Stichting Noordzeeboerderij.

De Proefboerderij Scheveningen met zeewier ligt 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. Sinds oktober 2016 ligt er een lijn van 80 meter lang met zeewierzaad om te onderzoeken hoe de zeewierteelt gedijt in de Noordzee. En het zeewier is inmiddels flink gegroeid. Op 15 februari was de 3e inspectietocht en het zeewier was van enkele millimeters gegroeid naar stroken van meer dan 40 centimeter. Stichting Noordzeeboerderij, de initiatiefnemer, is dan ook zeer gelukkig met het resultaat tot nu toe. 

“Met trots kunnen we melden dat de SMAC-module zich kranig weert en het wier zich uitstekend ontwikkeld”, aldus Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij. SMAC-module staat voor Scalable Macro Algae Cultivation Module. Het zeewier ziet er goed uit het is gaaf, glanzend en egaal van kleur. Deze tussenstand en het vooruitzicht dat het wier nog ruim 2 maanden mag groeien in een omgeving die steeds gunstiger wordt qua temperatuur en golven maken de verwachtingen hoog. De verwachting is dat er 2 á 3 kilo zeewier per meter aan de lijn zal groeien. Dit initiatief van Stichting Noordzeeboerderij wordt gesteund door de Gemeente Den Haag en het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag.

Oogsten in april
Medio april zal de oogst plaatsvinden. Een deel van de opbrengst gaat naar kennisinstellingen aangesloten bij het zogenaamde Zeewierplatform welke het zeewier gaan testen op kwaliteit en veiligheid. De rest van het zeewier gaat naar alle leden van het Zeewierplatform, zij gaan bekijken naar alle mogelijkheden om het zeewier te verwerken en hoe het zeewier in de markt gezet kan worden.

Zeewierboerderij zoekt boer
Het zeewierzaad, de installatie en locatie zijn beschikbaar. Ook kan er aansluiting met de (consumenten)markt gemaakt worden. Stichting Noordzeeboerderij zoekt alleen nog een ondernemer (boer) die de boerderij gaat beheren. In de toekomst komt er een areaal van zo’n 1.000 km2 beschikbaar tussen windparken. Zeewierteelt combineren met duurzame energie vormt een mooi toekomstperspectief. Mocht u interesse hebben in de verdere ontwikkeling of kent u een bedrijf dat hier een rol in kan spelen? Meldt u zich dan aan via info@noordzeeboerderij.nl. De stap naar zeewierteelt in open zee sluit goed aan bij teeltintiatieven zoals Seaweed Harvest Holland in de Oosterschelde en Salga Seaweeds op het Amsterdam Science Park.

Maritiem Nieuws was bij de tewaterlating van de 2 installaties op de Proefboerderij Scheveningen voor zeewierteelt in oktober 2016:

Tewaterlating – ‘Zeewier voor Scheveningen’ from Navingo BV on Vimeo.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >