Zeewier in proefboerderij op de Noordzee groeit goed

Het zeewier is van enkele millimeters gegroeid naar stroken van meer dan 40 centimeter. Foto: Koen van Swam, Stichting Noordzeeboerderij.

De Proefboerderij Scheveningen met zeewier ligt 15 kilometer uit de kust van Scheveningen. Sinds oktober 2016 ligt er een lijn van 80 meter lang met zeewierzaad om te onderzoeken hoe de zeewierteelt gedijt in de Noordzee. En het zeewier is inmiddels flink gegroeid. Op 15 februari was de 3e inspectietocht en het zeewier was van enkele millimeters gegroeid naar stroken van meer dan 40 centimeter. Stichting Noordzeeboerderij, de initiatiefnemer, is dan ook zeer gelukkig met het resultaat tot nu toe. 

“Met trots kunnen we melden dat de SMAC-module zich kranig weert en het wier zich uitstekend ontwikkeld”, aldus Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij. SMAC-module staat voor Scalable Macro Algae Cultivation Module. Het zeewier ziet er goed uit het is gaaf, glanzend en egaal van kleur. Deze tussenstand en het vooruitzicht dat het wier nog ruim 2 maanden mag groeien in een omgeving die steeds gunstiger wordt qua temperatuur en golven maken de verwachtingen hoog. De verwachting is dat er 2 á 3 kilo zeewier per meter aan de lijn zal groeien. Dit initiatief van Stichting Noordzeeboerderij wordt gesteund door de Gemeente Den Haag en het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag.

Oogsten in april
Medio april zal de oogst plaatsvinden. Een deel van de opbrengst gaat naar kennisinstellingen aangesloten bij het zogenaamde Zeewierplatform welke het zeewier gaan testen op kwaliteit en veiligheid. De rest van het zeewier gaat naar alle leden van het Zeewierplatform, zij gaan bekijken naar alle mogelijkheden om het zeewier te verwerken en hoe het zeewier in de markt gezet kan worden.

Zeewierboerderij zoekt boer
Het zeewierzaad, de installatie en locatie zijn beschikbaar. Ook kan er aansluiting met de (consumenten)markt gemaakt worden. Stichting Noordzeeboerderij zoekt alleen nog een ondernemer (boer) die de boerderij gaat beheren. In de toekomst komt er een areaal van zo’n 1.000 km2 beschikbaar tussen windparken. Zeewierteelt combineren met duurzame energie vormt een mooi toekomstperspectief. Mocht u interesse hebben in de verdere ontwikkeling of kent u een bedrijf dat hier een rol in kan spelen? Meldt u zich dan aan via info@noordzeeboerderij.nl. De stap naar zeewierteelt in open zee sluit goed aan bij teeltintiatieven zoals Seaweed Harvest Holland in de Oosterschelde en Salga Seaweeds op het Amsterdam Science Park.

Maritiem Nieuws was bij de tewaterlating van de 2 installaties op de Proefboerderij Scheveningen voor zeewierteelt in oktober 2016:

Tewaterlating – ‘Zeewier voor Scheveningen’ from Navingo BV on Vimeo.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →