Handelsverdrag Canada & EU goed voor maritieme maakindustrie

Foto: Pixabay

Het Europees Parlement heeft op 15 februari 2017 het handelsverdrag tussen Canada en de EU goedgekeurd (CETA). Goed nieuws in deze tijden waar protectionisme de boventoon lijkt te voeren. Het Verdrag zal dit voorjaar voorlopig in werking treden. Voorlopig omdat het Verdrag pas officieel is goedgekeurd als alle nationale parlementen akkoord zijn. Aangezien Brussel daar niet op wil wachten treedt een deel van het Verdrag nu alvast voorlopig in werking en dat is goed nieuws voor de maritieme maakindustrie zo meldt Netherlands Maritime Technology (NMT).

Het Verdrag biedt belangrijke voordelen voor scheepsbouwers en toeleveranciers, omdat de importtarieven op diverse schepen in de komende 3 tot 7 jaar worden afgebouwd naar 0%. (Table with ship type overview of Import Duty Tariff reduction in CETA.pdf) Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere voordelen, zoals de afbouw van industriële tarieven, versoepeling in aanbestedingsregels en een simpeler mechanisme om producten te certificeren.

Het NMT kantoor in Brussel heeft in samenwerking met SEA Europe en VNO-NCW actief gelobbyd in het Europees Parlement om het belang van CETA onder de aandacht te brengen. De Europese socialistische partij was erg verdeeld over het Verdrag. Het is van belang dat NMT zelf in Brussel de belangen van de Nederlandse maritieme maakindustrie laat horen en tegelijkertijd de samenwerking opzoekt met SEA Europe om extra massa te creëren richting de machthebbers.

De samenwerking met VNO-NCW speelt tevens een grote rol, omdat VNO-CNW het bredere sector belang van CETA onder de aandacht brengt. Op die manier kan NMT haar eigen sectorstandpunt extra kracht bijzetten, want CETA is veel meer dan alleen scheepsbouwgerelateerd.

Er zitten 751 Europarlementariërs in het Europees Parlement waarvan 26 Nederlanders. Het Europees Parlement heeft op bijna alle beleidsterreinen mede wetgevende bevoegdheid en is dus een zeer machtig instituut.

Bron: NMT

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →