Onderzoekers met schip 1 jaar ‘invriezen’ op Noordpoolijs

Zo’n 40 onderzoekers en evenveel bemanning uit 14 verschillende landen vertrekken in 2019 met het onderzoeksschip ‘Polarstern’ naar de Noordpool. Zij laten zich voor een jaar lang ‘in vriezen’ in het noordpoolijs. Volgens expeditieleider Markus Rex van het Alfred Wegener Instituut in Potsdam in Duitsland, is de expeditie noodzakelijk om meer te weten te komen over het effect van het smeltende poolijs op het weer in Noord-Europa en Noord-Amerika en het veranderende klimaat.

“De afname van zee-ijs in het noordpoolgebied blijkt sneller te gaan dan klimaatmodellen tot op heden berekenden. Er ontbreekt informatie, die gaan wij verzamelen,” aldus Markus Rex.

In de zomerperiode kan de Polarstern behoorlijk noordelijk komen als het nodig is kan er een ijbreker ingezet worden voot dun ijs. Het schip zal zich waarschijnlijk in oktober vast varen in het dikke ijs. De motoren kunnen dan uit en de meetstations kunnen dan in de directe omgeving van het schip worden geïnstalleerd. Ook wordt er op zo’n 30 kilometer van het schip vandaan meetstations geïnstalleerd. Zodra het schip is vastgelopen wordt het schip 2.500 kilometer meegevoerd met het drijvende ijs. Na een jaar komt het schip vanzelf weer los van het ijs ter hoogte van de Groenlandzee.

Groot-Brittannië, Duitsland, de VS, Rusland en China zijn de financierders van de expeditie en de kosten zijn 63 miljoen euro. “Wij wetenschappers zijn een voorbeeld voor politici als het op samenwerking aankomt”, zegt Rex.

Brandstof en voedsel
Er wordt een een brandstofvoorraad op een van de Russische eilanden in de Noordelijke IJszee geïnstalleerd zodat helikopters het schip kunnen bereiken met vers fruit en het wisselen van bemanning of voor noodgevallen. Er is voldoende voedsel ingevroren aan boord om 80 man een jaar lang te voeden.