Onderzoekers met schip 1 jaar ‘invriezen’ op Noordpoolijs

Noordpool. Foto: Rein Korthals Altes.

Zo’n 40 onderzoekers en evenveel bemanning uit 14 verschillende landen vertrekken in 2019 met het onderzoeksschip ‘Polarstern’ naar de Noordpool. Zij laten zich voor een jaar lang ‘in vriezen’ in het noordpoolijs. Volgens expeditieleider Markus Rex van het Alfred Wegener Instituut in Potsdam in Duitsland, is de expeditie noodzakelijk om meer te weten te komen over het effect van het smeltende poolijs op het weer in Noord-Europa en Noord-Amerika en het veranderende klimaat.

“De afname van zee-ijs in het noordpoolgebied blijkt sneller te gaan dan klimaatmodellen tot op heden berekenden. Er ontbreekt informatie, die gaan wij verzamelen,” aldus Markus Rex.

In de zomerperiode kan de Polarstern behoorlijk noordelijk komen als het nodig is kan er een ijbreker ingezet worden voot dun ijs. Het schip zal zich waarschijnlijk in oktober vast varen in het dikke ijs. De motoren kunnen dan uit en de meetstations kunnen dan in de directe omgeving van het schip worden geïnstalleerd. Ook wordt er op zo’n 30 kilometer van het schip vandaan meetstations geïnstalleerd. Zodra het schip is vastgelopen wordt het schip 2.500 kilometer meegevoerd met het drijvende ijs. Na een jaar komt het schip vanzelf weer los van het ijs ter hoogte van de Groenlandzee.

Groot-Brittannië, Duitsland, de VS, Rusland en China zijn de financierders van de expeditie en de kosten zijn 63 miljoen euro. “Wij wetenschappers zijn een voorbeeld voor politici als het op samenwerking aankomt”, zegt Rex.

Brandstof en voedsel
Er wordt een een brandstofvoorraad op een van de Russische eilanden in de Noordelijke IJszee geïnstalleerd zodat helikopters het schip kunnen bereiken met vers fruit en het wisselen van bemanning of voor noodgevallen. Er is voldoende voedsel ingevroren aan boord om 80 man een jaar lang te voeden.

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →