Boskalis schrijft 840 miljoen euro af

Boskalis schrijft 840 miljoen euro af vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden in de offshore-energiesector en de zwakke vooruitzichten. Dat meldde Boskalis vrijdag 17 februari.

Deze last houdt bijna uitsluitend verband met het service gerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten van Boskalis en betreft voor ruim 365 miljoen euro een afwaardering op schepen, ruim 380 miljoen euro op goodwill en circa 90 miljoen euro op het onderdeel Smit Lamnalco.

Marges staan onder druk door onbalans in zwaar zeetransport
In een deel van de service gerelateerde offshore energy marktsegmenten van Boskalis bestaat een structurele onbalans tussen vraag en aanbod, in het bijzonder in het zwaar zeetransport. Hierdoor staan de bezetting en marges onder druk, wat ertoe heeft geleid om zowel de waarde van de schepen die aan de onderkant van de markt opereren als de goodwill via de afschrijving te corrigeren.

Financiële positie blijft onverminderd sterk 
Boskalis benadrukt dat hun financiële positie onverminderd sterk blijft. Het bedrijf was eind 2016 ruimschoots netto-schuldenvrij met 900 miljoen euro cash op de balans. De solvabiliteit bedraagt ruim 55% en Boskalis voldoet ruimschoots aan de convenanten zoals afgesproken met zijn kapitaalverschaffers.

Overname Dockwise
Een belangrijk deel van de afschrijving heeft betrekking op de overname van Dockwise in 2013. Sinds de overname heeft Dockwise uitzonderlijk goed aan de resultaten van Boskalis bijgedragen. Tot en met 2016 heeft Dockwise circa 900 miljoen euro operationele cash gegenereerd. De afschrijving op goodwill en schepen bedraagt 550 miljoen euro. Rekening houdend met de initiële aanschafprijs, het reeds gerealiseerde resultaat, de tussentijdse investeringen en deze afschrijving is er sprake van een gezond rendement op deze overname.

Geen invloed op dividend
De afschrijving zal geen invloed hebben op de hoogte van het dividend over 2016. Boskalis handhaaft de eerder afgegeven onderliggende nettowinst. Conform beleid zal het dividend 40-50% van de nettowinst bedragen en naar keuze worden uitgekeerd in contanten of gewone aandelen. Het aantal aandelen dat als dividend wordt uitgekeerd zal daarna worden ingekocht om verwatering te voorkomen.

Boskalis ziet “interessante” mogelijkheden 
Boskalis publiceert op 8 maart cijfers over 2016. Dan zal ook een strategische update voor de periode tot en met 2019 naar buiten worden gebracht. Er wordt dan onder meer stilgestaan bij de “interessante” mogelijkheden die Boskalis ziet in het hogere segment van de offshore-energiemarkt.