Na nachtdiensten in de offshore minstens 14 dagen rust

Offshore medewerkers hebben zo’n 14 dagen rust nodig om te herstellen van nachtdiensten. Herstellen van dagdiensten duurt 4 dagen. Dit concludeert gezondheidswetenschapper Suzanne Merkus, zij heeft onderzoek gedaan naar het effect van werken in ploegendiensten op de gezondheid.

“Mijn onderzoek laat heel duidelijk zien dat het belangrijk is om voldoende lang vrij te hebben om volledig te kunnen herstellen na 2 weken van 12-uur nachtdiensten”. Suzanne Merkus promoveert op 24 februari bij VUmc.

Suzanne Merkus vroeg mannelijke offshore medewerkers om, na 2 weken werken in 12-urige diensten, bij thuiskomst 14 dagen lang een dagboek bij te houden. Hierin beantwoordden zij vragen over hoe moe ze waren, hoeveel energie ze hadden, hoe goed ze sliepen, en wat ze gedaan hadden op die dag.

Na thuiskomst doen de werknemers veelal direct actief mee aan hun gezinsleven, sociale leven, en zijn ze lichamelijk actief. Deze activiteiten dragen mogelijk bij aan het herstel.

Extra onderzoek nodig
Bij een werkschema van 2 weken op en 2 weken af kunnen werknemers nog maar net volledig herstellen tijdens hun vrije periode. Extra onderzoek is nodig om te bepalen wat de effecten zijn van deze werkschema’s op de gezondheid op lange termijn.

Promovendus: S.L. Merkus
Titel proefschrift: Recovery from extended day and night schedules