Damen bouwt kanaalveerboot voor VLOOT in België

Damen Shipyards Group gaat voor VLOOT, een rederij gespecialiseerd in overheidsvaartuigen in België, een een 25 meter lange veerboot bouwen. De veerboot is ontworpen voor passagiers en voertuigen voor het Kanaal van Gent naar Terneuzen. De bouw vindt plaats bij Damen Shipyards Hardinxveld in samenwerking met Damen Shipyards Gorinchem.

Doordat de oversteek gemaakt wordt op een drukbevaren stuk met weinig ruimte om te manoeuvreren wordt de boot uitgerust met twee dedicated Voith Schneider voortstuwingsunits, één voor en één achter. De cycloidale propellers bieden de vereiste wendbaarheid voor een snelle en veilige oversteek. De aandrijving komt van twee dieselmotoren via een vertragingskast, terwijl asgeneratoren de elektriciteit aan boord leveren. Er wordt eveneens een noodaggregaat van 14,5 kVa geïnstalleerd.

De nieuwe veerboot gaat ‘Cyriel Buysse’ heten en wordt in maart 2018 opgeleverd.

De gevarieerde vloot van VLOOT heeft 45 schepen en worden ingezet in de publieke sector, voor overheidstaken, onderwijs en onderzoeksinstellingen. Het werkterrein omvat het hele Vlaamse kustgebied, de Schelde en het Kanaal van Gent naar Terneuzen. De vloot omvat sleepboten, werkboten, patrouilleboten, hydrografische schepen en een aantal veerboten.

In de VLOOT-vloot varen vier Damen-schepen: een 2706 Stan Patrol SPN-09, twee multifunctionele Shoalbusters,  Zeeschelde en Zeetijger, plus de Simon Stevin, een onderzoeksschip van 36 meter.