‘Expeditie Knappe Koppen’ met André Kuipers in Maritiem Museum

Vanaf 30 maart is in het Maritiem Museum ‘Expeditie Knappe Koppen’ te zien. In deze nieuwe familietentoonstelling voor 8+ ontdekken bezoekers welke kenmerken ze nodig hebben om net zo’n avontuurlijke onderzoeker te worden als André Kuipers en 4 knappe koppen uit ons scheepvaartverleden. Onze 21e-eeuwse ontdekkingsreiziger is André Kuipers, wiens liefde voor ruimtevaart onder meer ontstond uit voorliefde voor de VOC. In de tentoonstelling typeert André zichzelf aan de hand van de kenmerken van zijn voorgangers én blikt hij vooruit op de toekomst.

4 knappe koppen uit ons scheepvaartverleden
Met gevaar voor eigen leven trokken 4 avonturiers, Maria Merian, Peter Kolbe, Everhard Rumphius en Jan Huygen van Linschoten, de wereld in aan boord van schepen van de Verenigde Oost- én die van de West-Indische Compagnie. Dankzij hun doorzettingsvermogen, nieuwsgierigheid en eindeloze ambitie veranderde het wereldbeeld van de Europeaan en leidde hun onderzoek tot inzicht en kennis waar we vandaag de dag nog steeds op varen.

Samen op ontdekkingsreis
In ‘Expeditie Knappe Koppen’ gaan kinderen samen met hun ouders op ontdekkingsreis. Met de vraag ‘Welke wereld ontdek jij?’ wandelen de onderzoekers tussen de Hottentotten in Afrika in een levensgrote kijkdoos. Ze bestuderen onder meer insecten uit Suriname en moeten hun hersens laten kraken om tijdens de expeditie het raadsel te ontrafelen waarmee avonturiers kans maken op een live ontmoeting met André Kuipers.

André Kuipers: “Het lijkt me geweldig als de mens in de toekomst naar Mars kan gaan, een reis van 9 maanden. Dat is even lang als de mens in de Gouden Eeuw per schip onderweg was van Nederland naar Azië!”

Het onderzoek van de 4 wetenschappers is bepalend voor ons huidige wereldbeeld
Het baanbrekend onderzoek van de 4 wetenschappelijke avonturiers, is belangrijk geweest voor ons huidige beeld van de wereld. Maria Merian ging op expeditie naar Suriname om allerhande insecten en planten vast te leggen en gaf daarmee bekendheid over de metamorfose van rups tot vlinder. Everhard Rumphius liet zich niet tegenhouden door zijn blindheid, waardoor we tot op heden een ongeëvenaarde kennis hebben over de flora en fauna van Ambon. Als de nieuwsgierige Jan Huygen van Linschoten zijn Itinerario, vol informatie over landen, steden en onbekende volkeren, niet had geschreven dan was de VOC wellicht veel minder snel opgericht en succesvol geworden. En wanneer Peter Kolbe zich niet kritisch had opgesteld tegenover de gevestigde mening over de Hottentotten in Zuid-Afrika, dan hadden wij wellicht nog steeds geloofd dat niet alle mensen hetzelfde zijn. In hoeverre ons wereldbeeld in de toekomst verandert: André Kuipers lanceert hierover zijn ideeën en zet het publiek hiermee aan het denken.

Wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp in samenwerking met de Erasmus Universiteit en het Corpus Christi College in Oxford vormde de basis voor de familietentoonstelling ‘Expeditie Knappe Koppen’ .