Marktplaats voor tankcontainers van start

Op 2 februari is het online platform TankContainerFinder.com van start gegaan. Dit platform brengt wereldwijd vraag en aanbod op de markt voor gecontaineriseerd vervoer van natte bulk, gassen ‘food en feed’ met elkaar in contact. Lading en tankcontainers worden gematcht via de website dat efficiency, kostenbesparingen en duurzaamheid oplevert volgens de oprichters Léon de Bruin en Jeroen Koppenaal.

“50.000 tot 80.000 staan er gemiddeld leeg”, aldus mede-initiatiefnemer Léon de Bruin. “Want behalve de verschillende types, moeten ze ook maar net bij jou in de buurt staan. We hoorden van een verlader in Houston die naar een Rotterdamse lessor belde om een bepaald type over te laten komen om kippenvet te vervoeren. Die lessor belde rond in zijn netwerk en vond de gezochte tankcontainer op uitgerekend 700 meter van die verlader in Houston. Toen beseften we dat daar een wereld te winnen was met behulp van een intelligente logistieke matchmaker.”

Volgens de International Tank Container Organisation zijn er zo’n 458.200 in omloop en niet elke tankcontainer is geschikt voor elke lading. Er zijn vele verschillende types, allemaal aangeduid met een eigen T-nummer en allemaal geschikt voor specifieke lading aan chemicaliën, gassen, oliën en andere vloeibare en vaste bulkproducten.

Via een eenvoudig keuzemenu, worden alle relevante gegevens op de website ingegeven en komt de match tot stand. Inmiddels zijn de eerste deals gesloten en het aantal partijen over de hele wereld groeit snel. Gebruikers kunnen de eerste 3 maanden gratis gebruik maken van de service, vervolgens zijn er verschillende abonnementen beschikbaar.