Wintertraining en samenwerking Korps Mariniers in Noorwegen

Wintertraining Korps Mariniers in Noorwegen. Foto: Defensie

Minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, breng op 31 januari en 1 februari een bezoek aan Noorwegen. Zij spreekt in Oslo met haar Noorse collega Ine Eriksen Soreide en aansluitend bezoeken beide ministers gezamenlijk een wintertraining van het Korps Mariniers in Reinmoen, in het noorden van Noorwegen. Het bezoek staat vooral in het teken van de ontwikkelingen aan de noordflank van het NAVO verdragsgebied.

Nederlandse mariniers trainen al tientallen jaren in Noorwegen, maar de ministers willen die samenwerking de komende tijd verdiepen, bijvoorbeeld door niet alleen in Noorwegen, maar ook meer gezamenlijk met de Noren te trainen. Beide landen werken al intensief samen in diverse missies. Zo namen Noorwegen, Nederland en  Duitsland  in 2015 het voortouw voor de (interim) Very Joint High Readiness Taskforce, de ‘flitsmacht’ van de NAVO. In 2017 zullen Noorwegen, Nederlandse en Duitse eenheden het leeuwendeel leveren van de multinationale battlegroup van de NAVO in Litouwen. Ook in Irak ondersteunen en adviseren zowel Noorse als Nederlandse special forces de Irakese veiligheidstroepen.

Ook op andere gebieden verkennen de ministers verdergaande samenwerking. Zo zal Noorwegen binnenkort toetreden tot het multirole tanker project (MRTT). Daarnaast is Noorwegen is net als Nederland partner in het F-35 project.
 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >