EU EIP lanceert intermodale routeplanner voor Oost-West Corridor

Sinds 30 januari heeft het EU ITS Platform de intermodale route planner voor de Oost-West Corridor gelanceerd, https://eastwestcorridor.eu. Dit is het eerste intermodale Intelligente Transport Systeem (ITS) binnen het Europese ITS-platform en is gratis voor gebruikers. ITS kan een belangrijke rol spelen in het beter benutten van de bestaande transportcorridors, en daarmee helpen om het Europese transportbeleid te realiseren.

De Oost-West Corridor integreert twee Europese CEF corridors: de North Sea – Baltic corridor en de North Sea – Mediterranean corridor, inclusief links naar kruisende noord-zuid corridors. Een speciaal voor de Oost-West corridor ontwikkelde intermodale routeplanner zal de zichtbaarheid van intermodale vervoersmogelijkheden op de corridor verbeteren en tevens het gebruik ervan stimuleren.

Kosten besparen en impact op het milieu verminderen
Door meer gebruik te maken van intermodaal vervoer kunnen logistieke bedrijven kosten besparen en tegelijkertijd hun impact op het milieu verminderen. Bovendien zal de intermodale routeplanner fungeren als katalysator voor meer samenwerking tussen private en publieke partijen op de Oost-West Corridor en daarmee bijdragen aan synergievoordelen.

De Intermodal Planner voor de Oost-West Corridor is ontwikkeld als een plug-in versie van Ecorys’ Intermodal Links en toont alle mogelijke intermodale verbindingen in Europa met een oorsprong en/of bestemming binnen de Oost-West Corridor.

Online zoekmachine om snelste intermodale dienstverlener te vinden 
Intermodal Links is de eerste onafhankelijke, online zoekmachine die het mogelijk maakt om de beste en snelste intermodale dienstverlener te vinden voor het vervoer van containers tussen 900 terminals in 48 landen. De planner bepaalt de meest optimale route uit meer dan 14.000 directe verbindingen die worden aangeboden door 150 intermodale dienstverleners (spoor, binnenvaart en short sea). In slechts twee muisklikken wordt het aanbod van intermodale opties getoond tussen herkomst A en bestemming B, inclusief transporttijden en frequenties van de verbindingen en de contactgegevens van de intermodale transport operators en terminals.

EU ITS Platform
Op het EU ITS Platform (EU EIP) ontmoeten de nationale ministeries op het gebied van verkeer en vervoer, de wegbeheerders en partners uit de private en publieke sectoren van bijna alle EU-lidstaten en de buurlanden elkaar, om de huidige en toekomstige ITS-implementaties in Europa op geharmoniseerde wijze te bevorderen, te versnellen en te optimaliseren. Het EU EIP project wordt medegefinancierd door het Connecting Europe Facility (CEF) programma van de Europese Commissie.