Maritiem Museum en JINC werken samen aan jongerenproject

Het Maritiem Museum en JINC hebben afgelopen week de samenwerkingsovereenkomst getekend. JINC helpt jongeren van 8 tot en met 16 jaar op weg naar een goede start op de arbeidsmarkt. Het nieuwe techniekeducatie programma in het Maritiem Museum wordt uitgebreid met JINC Bliksemstages bij maritieme bedrijven. Rotterdamse jongeren krijgen zo meer perspectief op werk in de Rotterdamse haven- en maakindustrie. Afgelopen jaar gaven het Maritiem Museum en Verolme Trust al het startschot om meer jongeren te enthousiasmeren voor de maritieme sector.

In het projectplan waar interactieve lesprogramma’s zijn samengesteld over techniek, innovatie en scheepsbouw, bezoeken leerlingen in het Maritiem Museum eerst de high tech tentoonstelling Offshore Experience gevolgd door een technische ontwerpworkshop ‘energiewinning op zee’ in het technieklokaal op het museumschip. Aansluitend volgt een Bliksemstage aan een maritiem bedrijf in de Rotterdamse haven- en maakindustrie. JINC gaat samen met het Maritiem Museum bedrijven benaderen en behalve de organisatie, ook de begeleiding en uitvoering met de deelnemende scholen voor haar rekening nemen.

JINC Bliksemstage voor vmbo-leerlingen
Een Bliksemstage is een doe-gericht bedrijfsbezoek van één dagdeel. In kleine groepjes bezoeken de jongeren een bedrijf waar ze ook echt de handen uit de mouwen mogen steken. Zo zien ze welke beroepen er allemaal zijn en ervaren écht wat het werk inhoudt. Leerlingen zijn hierdoor beter in staat een gerichte keus te maken voor een sector of vervolgopleiding. In het Techniekeducatie programma van het Maritiem Museum zal JINC deze Bliksemstages organiseren voor deelnemende vmbo-leerlingen.

Educatie staat centraal in het Maritiem Museum
Het Maritiem Museum laat jaarlijks ruim 90.000 kinderen van 4 tot 24 jaar kennis maken met de maritieme wereld, waarvan zo’n 15.000 in schoolverband. Spelenderwijs en op hun eigen niveau, van masterclass tot workshop smeden, leren ze over scheepsbouw, havens, transport, techniek en de invloed van de maritieme wereld op hun eigen leven.

JINC is een non-profit organisatie en wordt grotendeels gefinancierd door bedrijven en scholen die zich aan JINC verbonden hebben als partner. Voor bedrijven is meedoen met JINC leuk en leerzaam. Jongeren krijgen meer kansen; ook als zij opgroeien in een omgeving waar dat minder vanzelfsprekend is. JINC neemt de volledige organisatie uit handen. Met de projecten van JINC ervaren jaarlijks zo’n 12.000 basisschool- en vmbo-leerlingen uit Rotterdam hoe het werkt op de arbeidsmarkt.

Meedoen voor scholen en bedrijven
De educatieve techniekprogramma’s starten vanaf schooljaar 2017/2018 in het Maritiem Museum waar vanaf 1 april 2017 op ingeschreven kan worden. Meer informatie op www.maritiemmuseum.nl/educatie. Maritieme bedrijven die willen bijdragen aan dit programma kunnen zich aanmelden bij Jonna Wiersma van JINC Rotterdam, [email protected].