Recordoverslag en ruime winst voor Groningen Seaports in 2016

Eemshaven. Foto: Groningen Seaports

Groningen Seaports kijkt zeer tevreden terug op 2016 met een recordoverslag en een winst die ruim boven de prognose uitkwam. Met een overslag van ruim 11,7 miljoen ton werd er wederom een stijging gerealiseerd ten opzichte van 2015, dat al een topjaar was met 11,3 miljoen ton. Er werd namelijk ruim 400.000 ton meer overgeslagen. De uitgifte van bedrijventerreinen trok op het einde van het jaar aan: 39,7 ha werden er verkocht. De voorlopige winstprognose ligt voor het havenbedrijf op ruim 12 miljoen euro.

En uit het tweejaarlijks gehouden klanttevredenheid-onderzoek,  bleek dat Groningen Seaports de hoogste waardering ooit kreeg van haar klanten. Harm D. Post, directeur Groningen Seaports N.V., maakt dit vanmiddag in zijn nieuwjaarsrede bekend.

Er is een duidelijke opleving in de chemiesector merkbaar
Enkele grote projecten waarvan de bouw in 2016 of eerder is gestart zijn klaar. Zo nam Google eind 2016 haar nieuwe datacenter in gebruik,  vindt vandaag de officiële opening van het (tot nu toe) grootste zonnepark van Nederland, Sunport nabij Delfzijl, plaats en zal in februari  de  openingshandeling van de stoomleiding tussen Eneco (bio centrale) en AkzoNobel worden georganiseerd. Er is een duidelijke opleving in de chemiesector merkbaar.

Nieuwe ontwikkelingen rondom offshore wind sector
Bestaande bedrijven zoals ChemCom, Dow, Zeolyst, PPG en Wildeman kondigden in 2016 nieuwe investeringen aan. Rondom de sector offshore wind deden zich ook nieuwe ontwikkelingen voor. Siemens is gestart met een offshore onderhoudsbasis in de Eemshaven evenals EMS Maritime Offshore, een dochter van AG Ems. Daarnaast is de vergunningenprocedure voor de aan te leggen Heliport nagenoeg afgerond. Verder is er een aantal projecten in lijn met de groene Havenvisie uitgevoerd. Zo zijn de lampen van 1200 lantaarnpalen in het Delfzijlse havengebied vervangen door ledverlichting  en zijn er broedeilanden voor sterns aangelegd in de Eemshaven. Tenslotte zijn de natuurcompensatie-maatregelen rondom de Eemshaven na acht jaar succesvol afgerond.

Toenemende aandacht voor oranje-groene stroom
Groningen Seaports verwacht voor de komende jaren groeikansen in de sectoren data centers, offshore wind, bio-based chemie en recycling en ziet daarnaast potentie op het gebied van duurzame initiatieven.  Zo zal er in toenemende mate aandacht zijn voor investeringen op het gebied van oranje-groene stroom. Dit is groene stroom geproduceerd in Nederland. Groningen Seaports merkt dat dit steeds belangrijker wordt als vestigingsfactor voor nieuwe bedrijven.

TenneT koopt 5,5 ha grond in Eemshaven
Het bedrijf Holland Malt in de Eemshaven is begonnen met  een verdubbeling van haar capaciteit en zal deze uitbreiding dit jaar verder voltooien.  Onlangs werd al bekend dat TenneT gestart is met de aanleg van de COBRAkabel, een onderzeese hoogspanningskabel tussen de Eemshaven en Denemarken bedoeld om pieken en dalen in de (groene) stroomvraag op elkaar af te kunnen stemmen. Groningen Seaports gaat zich in 2017 ook steeds meer concentreren op nieuwe verdienmodellen onder de noemer New Business. En ondanks dat het jaar nog maar net begonnen is , staat de teller voor de grondverkoop al niet meer op nul: TenneT heeft 5,6 ha gekocht in de Eemshaven.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →