AkzoNobel, DSM, Google en Philips tekenen voor windenergie

Een consortium van AkzoNobel, DSM, Google en Philips heeft opnieuw een meerjarig contract voor de afname van windenergie afgesloten. Na de eerdere bekendmaking van de samenwerking met het te bouwen Zeeuwse Windpark Krammer is nu de afname overeengekomen van alle elektriciteit van Windpark Bouwdokken. De 9 turbines van dit windpark, elk met een vermogen van 4,2 MW, worden op dit moment gebouwd op werkeiland Neeltje Jans en gaan volgens plan in het eerste kwartaal van 2018 in bedrijf.

De windparken Krammer en Bouwdokken, waarvan het consortium de windenergie zal afnemen, hebben een totale capaciteit van ruim 140 MW, genoeg voor circa 140.000 huishoudens. “Hiermee zetten we een volgende grote stap naar een nieuwe manier van energievoorziening voor de toonaangevende industrie in Nederland”, aldus Marcel Galjee, namens de vier ondernemingen in het consortium. “Zo laten we zien dat we verduurzaming en een toekomst zonder CO2 daadwerkelijk vorm willen geven.”

Windpark Bouwdokken
Het windpark wordt door E-Connection gerealiseerd op de dammen van de voormalige Bouwdokhavens op de Neeltje Jans in de provincie Zeeland. In eerste instantie worden er 8 van de geplande 9 turbines gebouwd. Deze hebben een vermogen van 4,2 MW per stuk en wekken vanaf het voorjaar van 2018 gezamenlijk jaarlijks 128,6 GWh elektriciteit op. Dat is vergelijkbaar met het gemiddelde jaarlijkse elektriciteitsverbruik van zo’n 42.000 huishoudens. Windpark Bouwdokken versterkt de unieke combinatie op de Oosterscheldekering van waterkering, natuur, windenergie en recreatie.

Het windpark en de netaansluiting zijn eigendom van E-Connection. Windcoöperatie Zeeuwind is voor 25% medeaandeelhouder van het windpark. E-Connection ontwikkelt, bouwt en beheert het windpark. De fundaties en toegangswegen worden aangelegd door GMB Civiel. De windturbines worden geleverd, geïnstalleerd en onderhouden door Enercon. De netaansluiting wordt aangelegd door Joulz Energy Solutions, in samenwerking met Delta Infra BV.