‘Uitblijven van investeringen marine riskant’

Commandant Zeestrijdkrachten Rob Verkerk luidt de noodklok over de slechte staat van schepen van de Koninklijke Marine. De vloot is verouderd en investeringen in nieuw materieel blijven uit. “We blijven zaken uitstellen, ondanks alles wat er om ons heen gebeurt.”

Volgens Verkerk moet voorkomen worden dat de samenleving de verwachting heeft van een ogenschijnlijk moderne marine ondanks dit niet het geval is. Dit zegt hij in Alle Hens, het magazine van de Koninklijke Marine. “Onze capaciteiten houden geen gelijke trend met die van potentiële tegenstanders.”

Als voorbeeld noemt de luitenant-generaal der mariniers reserveonderdelen. Die zijn in onvoldoende mate beschikbaar. Zo trof dit jaar een productiefout de hoofd-elektromotoren van de Zr. Ms. Karel Doorman. Omdat de vervangende elektromotoren niet op de plank lagen, kon het schip een groot deel van het jaar niet uitvaren.

Ook hekelt Verkerk de trage besluitvorming in Den Haag over de aanschaf van nieuw materieel. Volgens hem verstrijkt de tijd. “Over het vervangen van de M-fregatten, mijnenjagers en onderzeeboten is nog steeds geen politiek besluit genomen. Zeker voor hoofdwapensystemen geldt dat je bij moeten blijven. Stel, je zou komend jaar wél een besluit nemen over de grote vervangingsprojecten voor de marine, dan duurt het ook nog steeds tot medio jaren ’20 voordat de vervangende capaciteit er is.”

Lees het artikel ‘Talmen rond investeringen riskant’ in het magazine Alle Hens.