Verbod op varend ontgassen in Noord-Holland in 2017

Een nieuwe stap richting schonere lucht in Noord-Holland. In Noord-Holland geldt vanaf 1 maart 2017 een verbod op varend ontgassen van benzeen en benzeen houdende ladingen. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland heeft 20 december ingestemd met de wijziging van de provinciale milieuverordening. Deze maatregel draagt bij aan een beter milieu en een schonere binnenvaart.

Varend ontgassen
Varend ontgassen is het al dan niet actief afvoeren van damp van vluchtige organische stoffen (VOS) uit de ladingtank van een schip dat aardoliehoudende producten of chemicaliën vervoerd heeft. Hierbij hoeven geen emissiebeperkende maatregelen te worden getroffen. Dit in tegenstelling tot aan de wal. Als tankschepen van lading wisselen, is het gebruikelijk om de in de tank resterende ladingdampen varend te ontgassen voorafgaand aan het laden van een volgende (niet-)compatibele lading. Hiermee wordt voorkomen  dat de volgende lading verontreinigd wordt met de vorige lading.

Samenwerking
Momenteel wordt onderzocht hoe het proces van toezicht en handhaving optimaal kan worden ingericht. Op basis hiervan wordt een handhavingsprotocol opgesteld. Handhaving van het verbod gebeurt in samenwerking met de Divisie Havenmeester, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de Nationale Politie. Daarnaast zet Havenbedrijf Amsterdam zich in voor het stimuleren van voldoende ontgassingscapaciteit in de regio. Hierover is het havenbedrijf in gesprek met marktpartijen. Tot het moment dat deze faciliteit gerealiseerd is, geldt een overgangsfase voor wat betreft de handhaving van het ontgassingsverbod. Havenbedrijf Amsterdam houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied.

Achtergrond
De provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben sinds 2015 een verbod op varend ontgassen. De provincie Noord-Holland heeft samen met de provincies Utrecht, Gelderland en Zeeland een onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van dit verbod. Hieruit blijkt dat het verbod in Noord-Brabant en Zuid-Holland een beperkte invloed heeft op het aantal ontgassingen in Noord-Holland. Dit zal mogelijk veranderen op het moment dat het verbod op varend ontgassen in de provincie Utrecht in werking treedt. Naast een verbod in Noord-Holland per 1 maart zal deze ook in de provincie Utrecht in werking treden.