Geen varende donuts of klompen meer in Amsterdam

Rondvaartboot in Amsterdam. Foto: Pixabay

Het college van B en W heeft welstandsbeleid gemaakt voor de rondvaart in Amsterdam. De welstandscriteria voor de commerciële vaart volgen de zes algemene criteria die Amsterdam gebruikt voor welstandsbeleid voor gebouwen en woonboten. Wethouder Udo Kock (Water): “De historische grachtengordel van Amsterdam is zo uniek, daar passen geen excessen of flauwekul op het water bij. Het nieuwe welstandsbeleid maakt heel duidelijk wat wel en niet mag. Boten in de vorm van donuts, varende klompen of boten die vooral een reclame-uiting zijn, die mogen bijvoorbeeld niet.”

De zes criteria zijn:
1. Schaal en maatverhoudingen
2. Relatie tussen vorm, gebruik en constructie
3. Relatie tussen schip en omgeving
4. Betekenissen van vormen in sociaal-culturele context
5. Evenwicht tussen helderheid en complexiteit
6. Materiaal, textuur, kleur en licht

Vergunningen niet verlengd
Tegelijkertijd met het nieuwe beleid heeft het college de vergunningen van 10 varende auto’s, zogenaamde amphibugs, en 30 waterfietsen in de vorm van klompen niet verlengd, omdat de boten en waterfietsen niet aan de welstandseisen van de gemeente voldoen. Ze hebben nog niet op de grachten gevaren, omdat de vergunningen nog niet in gebruik genomen waren door de reders.

Op basis van de regels die gelden op het Amsterdamse water, de verordening op het Amsterdamse binnenwater (VOB), kon een exploitatievergunning al worden geweigerd in het belang van de welstand. Dat gebeurde niet veel; het college heeft alleen hottugs, drijvende badkuipen met een houtkachel, en amfibikes, bierwaterfietsen, van de grachten geweerd. Er waren toen nog geen uitgewerkte welstandregels vastgesteld.

Langzamer varen en minder uitstoot
Eerder dit jaar besloot het college de maximum vaarsnelheid op de grachten per 1-1-2017 te verlagen van 7,5 naar 6 km/uur. Dit om de geluidsoverlast op het water en luchtvervuiling te verminderen, en de doorvaart in de grachten ook in de toekomst vlot te laten verlopen. Ook gaat per 1-1-2017 het verbod op zwaar vervuilende tweetaktmotoren op het water in, om de lucht- en waterkwaliteit te verbeteren.

Voor het nieuwe welstandbeleid zie: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-172620.html

Het beleid ligt ter inspraak tot en met 17 januari 2017.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →