Boskalis en Van Oord gaan Houtribdijk versterken

Boskalis heeft op 21 december bekend gemaakt dat Rijkswaterstaat voornemens is de versterking van de Houtribdijk te gunnen aan de combinatie Boskalis en Van Oord. Met het contract is een aanneemsom van 90 miljoen euro gemoeid. 

Het project omvat het versterken van de Houtribdijk aan beide kanten met zand en steen over een lengte van circa 25 kilometer. De werkzaamheden zullen in de periode 2017-2020 worden uitgevoerd. Deze dijkverbetering maakt onderdeel uit van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma, een alliantie van Rijkswaterstaat en alle waterschappen om primaire dijken op een meer innovatieve en robuuste wijze te versterken.

Houtribdijk beschermt grote delen van Nederland
De Houtribdijk, gelegen tussen Enkhuizen en Lelystad, beschermt grote delen van Nederland tegen hoogwater. Ten tijde van een storm voorkomt de dijk dat het water tussen het Markermeer en het IJsselmeer wordt uitgewisseld. De dijk voldoet echter niet meer aan de wettelijke veiligheidsnorm.

Hoogwaterbeschermingsprogramma
Ten behoeve van het Hoogwaterbeschermingsprogramma werkt Boskalis momenteel eveneens aan de versterking van de Waddenzeedijk op Texel, de versterking en het aardbevingsbestendig maken van de Waddenzeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl en de versterking van de Markermeerdijken tussen Hoorn en Durgerdam.

Van Oord voert verschillende dijkversterkingsprojecten uit die Nederland beschermen tegen het stijgende water, waaronder het onlangs gegunde project Havendijk Den Oever, het versterken van het Eiland van Dordrecht en het verstevigen van de dijk tussen Hagestein en Opheusden.