Akkoord over nieuwe havenverordening EU goed voor Rotterdam

Het Europees Parlement heeft op 14 december het nieuwe EU-havenpakket aangenomen. Daar zijn ruim 3,5 jaar debatten, onderzoek, onderhandelingen en wetswijzigingen voor nodig geweest meldt Nieuwsblad Transport. De nieuwe havenverordening biedt een gemeenschappelijk raamwerk voor havendiensten in Europa en moet eerlijke concurrentieverhoudingen tussen de verschillende grote zeehavens in de  EU waarborgen. Onder meer wordt de financiering van de havens een stuk transparanter, melden de voorstanders in het Europees Parlement.

Peter van Dalen (ChristenUnie-SGP)  was namens de ECR-fractie als onderhandelaar direct betrokken bij de totstandkoming van de definitieve wettekst. Hij zorgde er voor dat de tekst geen nadelige gevolgen voor de Rotterdamse haven heeft. Van Dalen: “We hebben bijvoorbeeld weten tegen te houden dat het havenbedrijf verplicht opleiding en training zou moeten bieden aan de havenwerkers. In Nederland gaat een havenbedrijf daar helemaal niet over.”

Voor Van Dalen was het creëren van een gelijk Europees speelveld een essentieel element in de nieuwe Europese wetgeving. Van Dalen: “Rotterdam heeft er last van dat vaak onduidelijk is, hoe andere Europese havens aan hun geld komen. Ik denk dat heel wat Lidstaten onder de tafel door hun eigen havens steunen. Dat is onaanvaardbaar. En het hoofdstuk over financiële transparantie schept nu duidelijkheid over de financiën en de inkomsten van havens. Geen financieel gerommel meer tussen regeringen en havens in de achterkamertjes!” Dit hoofdstuk kwam met steun van Van Dalen door de onderhandelingen.

Een ander belangrijk punt was voor Van Dalen de vrijheid van havenbedrijven om hun haven naar eigen inzicht in te richten. De Europese Commissie wilde met een uniforme benadering alle havens dwingen tot een vrij marktsysteem. Van Dalen: “Dat is mooi bedacht, maar past lang niet overal. De veiligheid moet voorop staan. Als het bijvoorbeeld gaat om loodsdiensten is één dienst per haven veel beter. Bovendien zijn sommige havens veel te klein voor het toelaten van meerdere dienstverleners.”

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →