Amsterdamse haven op weg naar grootste zonnepark in de regio

Zonnepanelen. Foto: Pixabay

Havenbedrijf Amsterdam wil de energievoorziening in haar gebied vergaand verduurzamen. Daartoe heeft zij de doelstelling om in 2020 100.000M2 (17 MW) aan zonnepanelen op panden in het havengebied te realiseren. Daarmee wordt het havengebied het grootste zonnepark in de regio.

Deze week is aan het havenbedrijf subsidie toegekend voor de eerste 19.000 m². Daarmee is de weg vrij om de daken van 7 objecten in het havengebied te voorzien van panelen. Naast de daken van 6 eigen panden, zal eveneens het kantoor en loods van PARO  voorzien worden van zonnepanelen. PARO is daarmee 1 van de eerste private ondernemingen in het gebied, die substantieel bijdraagt aan dit duurzame initiatief.

In Visie2030 geeft Havenbedrijf Amsterdam aan wat zij gaat doen om te verduurzamen, ook op het gebied van energie. Een van de doelstellingen is het opwekken van energie door middel van zonnepanelen op de loodsen en kantoren in het gebied. Het komende jaar zullen 3 loodsen, het pand waar Feadship zich gaat vestigen, Prodock en de cruiseterminal PTA worden voorzien van zonnepanelen. Het gaat om 11.500 panelen met een jaarproductie van 2,8 mln KWh groene stroom en genoeg voor het jaargebruik van 900 huishoudens.

Het havenbedrijf wil de bedrijven in het havengebied ontzorgen
Zo wordt door een onafhankelijke partij een businesscase voorgerekend waarop eenvoudig een beslissing te maken is. Daarnaast coördineert het havenbedrijf het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen en ook het onderhoud en monitoring. Indien gewenst kan het havenbedrijf ook de investering op zich nemen. “Zo kunnen onze klanten zich blijven focussen op hun corebusiness, terwijl tegelijkertijd het havengebied verduurzaamd wordt”, zegt Koen Overtoom, CEO van Havenbedrijf Amsterdam. ‘Er zijn constructies mogelijk waarbij al op de eerste dag een besparing op de energierekening wordt gerealiseerd. Een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren en lagere kosten!’

Het Havenbedrijf wil de energievoorziening vergaand verduurzamen
Het programma ‘Zon in de haven’ is onderdeel van het strategische programma ‘Schaalsprong duurzame energie’. Met dit programma wil het havenbedrijf de energievoorziening in het gebied vergaand verduurzamen. Havenbedrijf Amsterdam ziet daarbij kansen om duurzame energie van partijen in de haven aan elkaar te koppelen  (klanten onderling, maar ook samen met het havenbedrijf) en daarmee de energieprijzen te verlagen. Op deze manier wordt ook het vestigingsklimaat van de Amsterdamse haven verder verbeterd.

Groene stroom voor klanten én bewoners
Koen Overtoom: “Onze doelstelling is om de komende jaren het aantal vierkante meters zonnepanelen jaarlijks te verdubbelen. Naast biobrandstoffen en windenergie zetten we nu dus ook zwaar in op zonne-energie om daarmee duurzame energie voor onze klanten én voor de bewoners van Amsterdam te creëren. Met deze eerste stap leggen we zonnepanelen neer ter grootte van drie voetbalvelden en leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad.”

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →