Havenbedrijf wil ambitieuzer CO2-reductieplan van IMO

Ternsund bunkert als eerste zeeschip LNG in Rotterdam. Rotterdam wil schonere scheepvaart en werkt o.a. aan de transitie van stookolie naar LNG als brandstof voor de scheepvaart. Foto: Ries van Wendel de Joode.

Het Havenbedrijf Rotterdam roept het Europees Parlement op de druk op de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) op te voeren om tot een ambitieus wereldwijd CO2-reductieplan voor zeevaart te komen. Gelet op de recente plannen mogen maatregelen hiertoe pas op zijn vroegst in 2023 worden verwacht. “Veel te laat. De plannen zijn niet uitdagend genoeg”, vindt Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf.

Castelein doet zijn uitspraak aan de vooravond van de stemming van de Milieucommissie van het Europees Parlement over de revisie van de EU ETS richtlijn. Deze richtlijn omvat veel Europese sectoren, maar geen zeevaart. Deze richtlijn streeft naar een afname van de uitstoot van CO2 door deze te belasten en het aantal beschikbare rechten jaarlijks te laten afnemen. Het Havenbedrijf is er voorstander van om de scheepvaart in 2023 op te nemen in de EU ETS indien de maatregelen die dan door de sector zijn genomen niet voldoende zijn om te komen tot een CO2-reductie.

Het Havenbedrijf pleit voor concrete plannen die in 2018 gestart kunnen worden
Het Havenbedrijf reageert hiermee op besluiten over een stappenplan voor CO2-reductie in de scheepvaart. Die zijn genomen tijdens de 70e vergadering van de Marine Environment Protection Committee van IMO eind oktober. Het Havenbedrijf Rotterdam roept de Europese lidstaten en organisaties op om de druk op IMO hoog te houden. Het pleit voor concrete plannen die een reductiedoelstelling bevatten voor de scheepvaart en op basis waarvan in 2018 ook gestart kan worden met de implementatie van korte en middellange termijn maatregelen. “Plannen voor CO2-reductie moeten in een breed internationaal verband worden genomen. We zijn bereid om een ondersteunende bijdrage aan de implementatie van internationale maatregelen te leveren, bijvoorbeeld via de Environmental Ship Index”, aldus Castelein.

Het Havenbedrijf vindt dat Europa een leidende rol moet spelen
De opstelling van Havenbedrijf Rotterdam past in het streven om koploper te willen zijn in de energietransitie om de doelstellingen van Parijs te realiseren. Door te investeren in digitalisering, schonere en CO2-arme brandstoffen en multimodale achterlandverbindingen is verbetering van de energie-efficiency en verdere reductie van CO2-uitstoot in de gehele logistieke keten mogelijk. Dit vereist dat ook de mondiale zeevaart haar ‘fair share’ levert. Het Havenbedrijf vindt dat Europa hier een leidende rol in moet spelen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →