Nederland verlengt bijdrage antipiraterijmissie in Somalië

Nederland neemt ook volgend jaar deel aan de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie voor de kust van Somalië. In het najaar van 2017 wordt er gedurende 10 weken 1 marineschip ingezet. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Koenders van Buitenlandse Zaken, Hennis-Plasschaert van Defensie en Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet verlengt de deelname aan Atalanta met 1 jaar tot eind 2017. Van begin september tot medio november zal Nederland het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam inzetten voor de kust van Somalië. Het schip is voorzien van een boordhelikopter, een boardingteam en medische faciliteiten.

Nederland doet al 8 jaar mee aan antipiraterijmissies in de wateren bij Somalië. Sinds medio 2012 is er geen succesvolle kaping van een koopvaardijschip meer geweest. Omdat de dreiging van piraterij echter nog niet voorbij is, blijft piraterijbestrijding voor de kust van Somalië nodig.

Jaarlijks varen er 20.000 tot 30.000 schepen langs de kust van Somalië
De Nederlandse inzet draagt direct bij aan het veiligstellen van handelsroutes en de toegang tot grondstoffen. Jaarlijks varen er 20.000 tot 30.000 schepen langs de kust van Somalië, waarvan er velen onderweg zijn naar de haven van Rotterdam. Het is daarom volgens het kabinet van belang het afschrikwekkende effect van marineschepen te behouden.

Somalië in staat stellen om ook zelf piraterij te bestrijden 
Naast het bestrijden van piraterij op zee stelt het kabinet dat het eveneens nodig is Somalië in staat te stellen zelf piraterij te bestrijden en te werken aan de stabiliteit van het land om onderliggende oorzaken van piraterij aan te pakken. Daarom blijft Nederland in 2017 ook bijdragen aan de EU-training van het Somalische leger en de opbouw van Somalische maritieme instituties.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Oct 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore Energy Exhibition & Conference in RAI Amsterdam

Op 22, 23 en 24 oktober wordt het Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) gehouden in RAI Amsterdam. Dit is Europa’s meest toonaangevende evenement voor de offshore energy sector. Het is uniek dat partijen die zich bezighouden met olie & gas, offshore wind en marine energy elkaar op één plek ontmoeten. De offshore energy sector is in transitie en OEEC biedt professionals de ideale plek om te netwerken, en na te denken over de toekomst van energiewinning op zee.

Offshore Energy Exhibition & Conference richt zich op technische, operationele en commerciële uitdagingen die gepaard gaan met de groei van de sector. Het driedaagse evenement biedt een platform waar naar schatting 570+ supply chain organisaties hun producten en services zullen tonen. Daarnaast is er gelijktijdig een conferentie dat belangrijke onderwerpen en oplossingen voor de offshore community behandelt.

Kijk voor meer informatie op www.offshore-energy.biz

read more >

EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder

Van 9 tot en met 11 november wordt de 3e editie van de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden in Gebouw 66 van het Willemsoordcomplex in Den Helder. Dit jaar staat de beurs in het teken van duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen. De smaakmakers op dit evenement zijn SummerLabb en Sustainable Sailing/Substainable Boats (S-boats).

SummerLabb, een initiatief van programmamaker Jan Douwe Kroeske, is een platform dat innovatie en wetenschap naar breder publiek brengt. Jan Douwe Kroeske vult aan: “Ik heb een bijzondere band met Den Helder door mijn werk voor Jules Unlimited en de samenwerking die wij hadden in 2016 met SAIL Den Helder. Het is heerlijk om in de Kop van Noord-Holland, in de buurt van de marine en scheepvaart, te mogen werken en te praten over duurzaamheid en innovatie.”

Duurzaam varen en verbouwen
“Daarnaast sluit de deelname van SummerLabb naadloos aan bij de beurspresentatie van Jorrit Jouwsma. Met zijn Sustainable Sailing/Sustainable Boats (S-boats) kan hij laten zien wat de oplossingen zijn voor duurzaam varen en duurzaam (ver)bouwen,” aldus Jet Sluik, beursmanager. “Ook oudere schepen met een traditioneel uiterlijk kunnen op een duurzamere manier worden ingezet. Dit jaar hebben we al verschillende aanmeldingen die tijdens de beurs duurzame mogelijkheden willen tonen, zo ook Ruys Scheepstimmerwerken met elektrisch varen en Econoord met warmtepompen.”

EOC hoofdsponsor
Hoofdsponsor van de Traditionele Schepen Beurs is maritiem verzekeraar EOC. De prijs van een toegangskaartje bedraagt bij een boeking via onze website 9 euro per persoon. Met dit kaartje heeft de bezoeker ook gratis toegang tot het Marinemuseum, het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers en het lichtschip Texel. Bezoekers kunnen in de directe omgeving van Gebouw 66 gratis parkeren.

read more >