Nederland verlengt bijdrage antipiraterijmissie in Somalië

Netherlands Special Operation Force aan boord van Zr. Ms. Rotterdam. Foto: Coco Kossmann

Nederland neemt ook volgend jaar deel aan de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie voor de kust van Somalië. In het najaar van 2017 wordt er gedurende 10 weken 1 marineschip ingezet. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Koenders van Buitenlandse Zaken, Hennis-Plasschaert van Defensie en Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet verlengt de deelname aan Atalanta met 1 jaar tot eind 2017. Van begin september tot medio november zal Nederland het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam inzetten voor de kust van Somalië. Het schip is voorzien van een boordhelikopter, een boardingteam en medische faciliteiten.

Nederland doet al 8 jaar mee aan antipiraterijmissies in de wateren bij Somalië. Sinds medio 2012 is er geen succesvolle kaping van een koopvaardijschip meer geweest. Omdat de dreiging van piraterij echter nog niet voorbij is, blijft piraterijbestrijding voor de kust van Somalië nodig.

Jaarlijks varen er 20.000 tot 30.000 schepen langs de kust van Somalië
De Nederlandse inzet draagt direct bij aan het veiligstellen van handelsroutes en de toegang tot grondstoffen. Jaarlijks varen er 20.000 tot 30.000 schepen langs de kust van Somalië, waarvan er velen onderweg zijn naar de haven van Rotterdam. Het is daarom volgens het kabinet van belang het afschrikwekkende effect van marineschepen te behouden.

Somalië in staat stellen om ook zelf piraterij te bestrijden 
Naast het bestrijden van piraterij op zee stelt het kabinet dat het eveneens nodig is Somalië in staat te stellen zelf piraterij te bestrijden en te werken aan de stabiliteit van het land om onderliggende oorzaken van piraterij aan te pakken. Daarom blijft Nederland in 2017 ook bijdragen aan de EU-training van het Somalische leger en de opbouw van Somalische maritieme instituties.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →