Nederland verlengt bijdrage antipiraterijmissie in Somalië

Netherlands Special Operation Force aan boord van Zr. Ms. Rotterdam. Foto: Coco Kossmann

Nederland neemt ook volgend jaar deel aan de antipiraterijmissie Atalanta van de Europese Unie voor de kust van Somalië. In het najaar van 2017 wordt er gedurende 10 weken 1 marineschip ingezet. De ministerraad heeft ingestemd met een voorstel van minister Koenders van Buitenlandse Zaken, Hennis-Plasschaert van Defensie en Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het kabinet verlengt de deelname aan Atalanta met 1 jaar tot eind 2017. Van begin september tot medio november zal Nederland het amfibisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam inzetten voor de kust van Somalië. Het schip is voorzien van een boordhelikopter, een boardingteam en medische faciliteiten.

Nederland doet al 8 jaar mee aan antipiraterijmissies in de wateren bij Somalië. Sinds medio 2012 is er geen succesvolle kaping van een koopvaardijschip meer geweest. Omdat de dreiging van piraterij echter nog niet voorbij is, blijft piraterijbestrijding voor de kust van Somalië nodig.

Jaarlijks varen er 20.000 tot 30.000 schepen langs de kust van Somalië
De Nederlandse inzet draagt direct bij aan het veiligstellen van handelsroutes en de toegang tot grondstoffen. Jaarlijks varen er 20.000 tot 30.000 schepen langs de kust van Somalië, waarvan er velen onderweg zijn naar de haven van Rotterdam. Het is daarom volgens het kabinet van belang het afschrikwekkende effect van marineschepen te behouden.

Somalië in staat stellen om ook zelf piraterij te bestrijden 
Naast het bestrijden van piraterij op zee stelt het kabinet dat het eveneens nodig is Somalië in staat te stellen zelf piraterij te bestrijden en te werken aan de stabiliteit van het land om onderliggende oorzaken van piraterij aan te pakken. Daarom blijft Nederland in 2017 ook bijdragen aan de EU-training van het Somalische leger en de opbouw van Somalische maritieme instituties.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Apr 2018 >>
MTWTFSS
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Electric & Hybrid Marine World Expo

De Electric & Hybrid Marine World Expo wordt van 27 tot en met 29 juni 2018 in Amsterdam gehouden en is uitsluitend bedoeld voor het demonstreren van de allernieuwste elektrische en hybride voortstuwingstechnologieën, -onderdelen en -oplossingen voor de maritieme industrie.

De Electric & Hybrid Marine World Expo is een internationaal evenement met standhouders en bezoekers uit de hele wereld en het is de enige beurs en conferentie waar nieuwe efficiënte voortstuwingstechnologieën en -onderdelen worden getoond aan een publiek van ontwerpers van voortstuwingssystemen, scheepseigenaren en -operators, botenbouwers, motorfabrikanten, scheepsarchitecten en operators/bevelhebbers van militaire vloten.

Bezoekers krijgen uitsluitend puur elektrische voortstuwingssystemen, hybride systemen en uiteraard de onderdelen daarvoor te zien en de genodigden zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de inkoop en specificatie van scheepsmotoren en -onderdelen.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →