Sensor meet impact van bulkcarriers op lichterpalen

De sensoren worden geplaatst op de lichterpalen in de haven van IJmuiden. Foto: 30MHz.

Op twee lichterpalen in de haven van IJmuiden zijn draadloze sensoren geplaatst door het bedrijf 30MHz. De sensoren meten 24/7 de conditie van de palen. De sensoren meten hoe ver de rubberen bumper die aan de palen is bevestigd wordt ingedrukt bij het aanmeren. En ook in welke mate de palen opzij of naar achteren worden geduwd. Op basis van de geleverde informatie kan worden besloten tot aanpassing, herstel of vervanging. 30MHz kreeg de opdracht van Havenbedrijf Amsterdam om met de sensoren het beheer van de infrastructuur te verbeteren. 

Bulkcarriers meren af aan de lichterpalen om lading over te slaan naar kleinere schepen 
In IJmuiden wordt de lading van bulkcarriers die te diep steken voor de sluizen en het Noordzeekanaal overgeslagen in kleinere schepen. Die liggen tijdens dit zogenoemde lichteren aan twee lichterpalen. Daarop zijn de sensoren geplaatst die alle bewegingen registreren en vastleggen in een grafiek. Van elk moment in die grafiek kan een 3d-beeld van de lichterpaal worden getoond. De door de sensoren vergaarde gegevens worden real time visueel gemaakt op een dashboard. In geval van een ongewone beweging wordt die meteen gemeld bij de afdeling beheer en onderhoud van het havenbedrijf.

We hoeven niet meer naar de palen toe varen om te kijken of alles nog goed gaat
Volgens Joost Zuidema, projectleider sensoren New Business van Havenbedrijf Amsterdam past het gebruik van sensoren in het verduurzamen van de haven: “De haven wil steeds sneller, schoner en slimmer zijn en daar dragen sensoren aan bij. Het beheer en onderhoud van de lichterpalen kost nu minder tijd. We hoeven er niet steeds naartoe te varen om te kijken of alles goed gaat. De palen melden ons wat hun status is. Ook verbetert deze techniek de bedrijfsvoering, want schepen kunnen nóg beter aanmeren waardoor de kans op verstoring verder afneemt.”

Sensoren zijn ook bruikbaar voor kademonitoring
Jurg van Vliet, CEO van 30MHz: “Sensoren zijn ook bruikbaar bij het realiseren van zogenoemde kademonitoring. Met behulp daarvan kunnen binnenvaartschippers ruim voordat ze een haven bereiken zien waar een aanlegplaats beschikbaar is en die vast reserveren. Sensortechnologie stelt bedrijven in staat om op een efficiënte en duurzame manier data uit de fysieke wereld optimaal te inventariseren en te interpreteren. Met de informatie die dat oplevert verbeter je de bedrijfsvoering.”

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →