Kabinet wijst 2 nieuwe gebieden aan voor windparken op zee

Het kabinet heeft 2 extra gebieden aangewezen voor de bouw van windmolenparken op zee. Het gaat om 2 stroken binnen de zogenoemde 12-mijlszone tussen 18,5 en 22 kilometer uit de kust. De aanwijzing vindt plaats in de Rijksstructuurvisie Aanvulling gebied Hollandse Kust. De 2 extra stroken sluiten aan op eerder aangewezen gebieden buiten de 12-mijlszone. Met de nieuwe gebieden kan in het gebied Hollandse Kust (zuid) 1400 MW worden gerealiseerd en in Hollandse Kust (noord) 700 MW en brengt het kabinet het doel van 16% duurzame energie in 2023 dichterbij.

In het Energieakkoord voor duurzame groei is afgesproken dat in 2023 16% van de energie duurzaam wordt opgewekt
Windparken op zee voorzien dan 5 miljoen huishoudens van stroom. Het dichter bij de kust bouwen van windparken kost minder dan verder op zee. De besparing bedraagt 1,6 miljard euro ten opzichte van het gebied IJmuiden Ver. Met de aanwijzing van de gebieden tussen de 18,5 en 22 km komt nu voldoende ruimte beschikbaar om te werken met standaardplatforms van 700 MW, waarmee een kostenbesparing kan worden gerealiseerd. Via de standaardplatforms worden de windparken aangesloten op het landelijk elektriciteitsnet.

Geschikte locaties vinden in het Nederlandse deel van de Noordzee
Het kabinet zoekt in het Nederlandse deel van de Noordzee naar geschikte locaties voor windparken. Hoewel dat letterlijk een zee aan ruimte lijkt, gebeurt daar al heel veel. De ruimte op zee wordt gebruikt door scheepvaart, visserij en er zijn gebieden voor oefeningen van Defensie, natuur, zandwinning en mijnbouwactiviteiten (olie- en gaswinning). De gebieden Hollandse Kust binnen de 18,5 en 22 kilometer zijn onderzocht op effecten op landschap, recreatie, archeologie, bodem en water, natuur, de verschillende gebruikersfuncties en kustveiligheid.

Hoe zichtbaar zijn de molens?
Hoe zichtbaar de molens zijn is onder andere afhankelijk van het weer, het moment op de dag, de hoek en het type windmolen. In 2015 is een visualisatietool ontwikkeld. Hiermee kan iedereen een beeld krijgen. Samen met andere overheden en de windenergiesector zijn afspraken gemaakt om de hinder van obstakellichten te verminderen door ze bij helder weer te kunnen dimmen. Ook is besloten dat de verlichting niet meer hoeft te knipperen. En tot slot vindt onderzoek plaats om de zichtbaarheid te verminderen door bijvoorbeeld camouflagekleuren toe te passen.

Procedure Rijksstructuurvisie
De gebieden Hollandse Kust (zuid) en Hollandse Kust (noord) zijn naar voren gekomen na een haalbaarheidsstudie en de Routekaart voor de uitrol van windenergie op zee in 2014. De Rijksstructuurvisie Windenergie op Zee gebied Aanvulling Hollandse Kust is tot stand gekomen na overleg met gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties en andere belanghebbenden. De procedure is op 24 april 2015 gestart met de publicatie van het voornemen tot aanwijzing en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Hierop kwamen tijdens de inspraak 528 zienswijzen binnen. Op basis van een planmilieueffectrapportage is vervolgens een Ontwerp-Rijksstructuurvisie opgesteld. Ook deze planMER en de Ontwerp-Rijksstructuurvisie hebben ter inzage gelegen. Hierop zijn in totaal 197 zienswijzen ingediend. De zienswijzen, de adviezen van de Commissie voor de m.e.r., de uitkomsten van het Rondetafelgesprek en van het debat met de Tweede Kamer zijn bij de totstandkoming van de definitieve Rijksstructuurvisie betrokken. De Rijksstructuurvisie is vastgesteld door het kabinet.