Windenergie-prof Gijs van Kuik neemt na 40 jaar afscheid

Hoogleraar Gijs van Kuik neemt afscheid na 40 jaar van TU Delft. Foto: TU Delft

Hoogleraar Gijs van Kuik hield op 7 december zijn afscheidsrede aan de TU Delft. Na 40 jaar actief te zijn geweest op het gebied van windenergie nam hij afscheid. Hij constateert dat windenergie een steeds populairder onderwerp is geworden: aan het begin van zijn loopbaan kwamen er 5 tot 10 studenten opdagen voor de inleidende colleges over windenergie; nu zijn dat er ruim 200. In zijn speech noemde hij wind op zee als een van de pijlers van duurzame energievoorziening in 2050. Ook stelt hij dat de kosten van windenergie verder omlaag moeten en tegelijkertijd moet de waarde ervan voor de maatschappij omhoog.

‘Na een flinke aanloop nadert windenergie nu een omslagpunt: windparken op zee gaan elektriciteit produceren tegen prijzen die bijna concurrerend zijn met die van fossiel opgewekte elektriciteit’, stelt Van Kuik bij zijn afscheid. ‘Het groter worden van de windturbines en windparken, en de opgedane ervaring in eerdere projecten, maken deze daling van de kostprijs mogelijk. Het Energie Akkoord voorziet in een significante bijdrage van wind op zee voor de Nederlandse elektriciteitsvoorziening.’

Dit is nog maar het begin
Volgens Van Kuik is dit nog maar een begin: wind-op-zee heeft volgens hem de potentie om  een van de pijlers te worden van de duurzame energievoorziening van de Noordzee-landen in 2050. ‘De Nederlandse industrie, die nu al toonaangevend is voor de bouw van windparken op zee, en de Nederlandse onderzoeksinstellingen bereiden zich hierop voor in een groot samenwerkingsprogramma voor onderzoek en ontwikkeling.’

Loopbaan van Gijs van Kuik  
Gijs van Kuik studeerde in 1976 af in de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft. Na zijn afstuderen kwam hij in dienst bij de nieuw opgezette windenergie-groep. Van Kuik promoveerde vervolgens aan de TU Eindhoven (1991), waarna hij bijna vijftien jaar werkzaam was in het bedrijfsleven. Hij keerde terug naar de TU Delft, waar hij onder meer wetenschappelijk directeur werd van DUWIND, een multidisciplinair onderzoeksinstituut dat zich bezighoudt met windenergie. Zijn onderzoek aan de universiteit had vooral betrekking op de ontwikkeling van rotortechnologie voor gebruik in windturbines.

Nieuwe Energieagenda 
De nieuwe Energieagenda die dezelfde dag werd gepresenteerd, laat zien dat het Kabinet net als Van Kuik belang hecht aan wind op zee en hier fors op in wil zetten: Jaarlijks moet er 1 GW aan vermogen bij, vanaf 2026 zonder subsidie.

Van Kuik kijkt in zijn rede ook vooruit naar de mogelijkheden en uitdagingen richting 2050
‘De kosten moeten verder naar beneden door meer ervaring op te doen maar ook door verder onderzoek naar bijvoorbeeld meteorologische verschijnselen op grote hoogte, nieuwe materialen voor de bladen, de regelbaarheid van het vermogen en de fundering van de ondersteuning in de zeebodem. Tegelijk moet de waarde van windenergie voor de maatschappij omhoog. Dit kan door een goede inpassing het elektriciteitsnet, waarbij onderlinge afstemming van nationale elektriciteitsmarkten zeker helpt, door rekening te houden met de ecologische waarden van de Noordzee, en door samen te werken met andere gebruikers van de Noordzee. Het produceren van synthetische brandstof door windcentrales ver op zee kan een belangrijke stap zetten naar de verduurzaming van scheepvaart en visserij.’

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →