VIDEO: Fieldlab met 3D metaalprinters op RDM Rotterdam

Op 30 november opende Allard Castelein, CEO Havenbedrijf Rotterdam het RAMLAB (Rotterdam Additive Manufacturing LAB). Dit is het eerste Fieldlab met 3D metaalprinters dat zich richt op de havengerelateerde industrie. RAMLAB gebruikt 3D metaalprinters (ook wel additive manufacturing genoemd) voor het ontwikkelen van kennis op het gebied van metaal printen, 3D ontwerpen en certificering. De officiële opening vond plaats in het Innovation Dock van RDM Rotterdam.

Het doel van RAMLAB is om de WAAM (Wire Arc Additive Manufacturing)-technologie commercieel inzetbaar te maken. Door Research & Development projecten samen met partners. RAMLAB werkt samen met partners toe naar een toekomst waarin onderdelen ‘on demand’ geprint kunnen worden.

Scheepsschroeven printen en hijshaken lassen
Inmiddels staan er 2 WAAM-systemen in het Innovation Dock. Eén opstelling van 4 bij 3 meter heeft een manipulator die bijvoorbeeld scheepsschroeven kan printen. De andere robot kan over een rails van 6 meter schuiven om bijvoorbeeld hijshaken te lassen. Met dit systeem kunnen objecten worden gemaakt met een omvang die groter is dan 1m3.

Op 11 februari lanceerde het Havenbedrijf Rotterdam dit initiatief
“3D printing is veelbelovend maar er zijn maar weinig bedrijven die de middelen en kennis hebben om er mee aan de slag te gaan”, legde de heer Castelein toen uit. RAMLAB past in het streven van het Havenbedrijf om door innovatie nieuwe havenactiviteiten te ontwikkelen.

Inmiddels heeft RAMLAB 9 partners 
RAMLAB is geïnitieerd door het Havenbedrijf Rotterdam, InnovationQuarter en RDM Makerspace. Het lab kent inmiddels 9 partners (Valk Welding, Autodesk, IBM, Air Liquide, Lincoln Electric, TU Twente, M2I, Lemtech en Lloyds Register) en acht leden (Huisman Equipment, Heerema Fabrication, Royal IHC, Koninklijke Marine, Royal Roos, Promarin, Bolier en MX3D).