Olieprijs in de lift naar akkoord OPEC-landen

Op woensdag 30 november hebben leden van de OPEC een akkoord gesloten over de inperking van hun olieproductie. Besloten is om de totale productie 1,2 miljoen vaten te verlangen naar 32,5 miljoen vaten per dag. Sinds het akkoord zit de olieprijs weer in de lift.

In september werd al een principeakkoord bereikt tussen de OPEC-leden, maar nu is er uiteindelijk ook een definitieve overeenkomst. Het doel van de overeenkomst is om het overaanbod aan olie op de internationale markten te verkleinen, zodat de olieprijs weer kan stijgen. De productieverlaging zal op 1 januari 2017 in gaan.

Olieproducenten binnen en buiten het kartel doen toezegging
Het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië neemt het grootste deel van de productieverlaging voor zijn rekening. Irak beperkt de olieproductie met 200.000 vaten minder per dag en Iran mag de huidige productie handhaven. Ook Indonesië speelt een belangrijke rol bij de productieverlaging. Het land produceert rond de 700.000 vaten per dag en is na een afwezigheid van zeven jaar begin 2016 weer toe getreden tot de OPEC-landen. Olieproducten die geen deel uitmaken van de organisatie, zoals Rusland, zijn ook bereid 600.00 vaten per dag minder te gaan produceren. Deze overeenkomst deed woensdag de olieprijs met zo’n 9 procent stijgen.

Olieprijs stijgt verder
Op donderdagochtend steeg de prijs naar 50,05 dollar per vat. Ook een vat Brent steeg in prijs: 52,50 dollar per vat. Een vat Brent nadert het niveau van vorige maand, wat het hoogste bedrag van het afgelopen jaar was. Ondanks de stijging is de olieprijs altijd nog de helft goedkoper dan voor de daling. In 2014 kostte een vat Brent rond de 114 dollar. Begin dit jaar werd met een bedrag van 27,10 dollar voor een vat Brent een dieptepunt bereikt.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Jan 2018 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →