Erik de Neef verkozen tot Havenman van het Jaar 2016

De Stichting Havenman/-vrouw van het Jaar in Rotterdam heeft voorzitter Erik de Neef van de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht (KRVE) unaniem gekozen tot Havenman van het Jaar 2016. De onderscheiding wordt op 9 januari officieel uitgereikt.

Roeiers oefenen van oudsher een belangrijke taak uit in de haven: het aanmeren van schepen aan kades en steigers. Erik de Neef is verkozen tot Havenman van het Jaar 2016 omdat de KRVE onder zijn leiding is getransformeerd van een traditionele vereniging van maritieme dienstverleners tot een innovatieve onderneming. Een van die innovaties is ShoreTension, een systeem dat het veilig aanmeren van steeds grotere schepen in extreme weersomstandigheden mogelijk maakt. Met dit zelf ontwikkelde en wereldwijd verkochte product werd in 2016 een mijlpaal bereikt door het honderdste exemplaar in productie te nemen.

Erik de Neef is de 36e havenondernemer op rij die de sinds 1981 bestaande onderscheiding, destijds ingesteld door de voormalige Rotterdamse havenpersclub Kyoto, krijgt uitgereikt. Hij wordt de opvolger van Ronald Lugthart van Rotterdam World Gateway (RWG), de nog fungerende Havenman van het Jaar 2015.

De Neef, nu 45, begon zijn loopbaan als roeier op zijn zestiende, was gedurende tien jaar penningmeester in het bestuur van de vereniging en is sinds 1 januari 2015 voorzitter. Behalve van technische innovatie heeft hij zich altijd een voorstander van sociale vernieuwing getoond. Hij overtuigde de leden van de KRVE ervan om te investeren in de toekomst van de onderneming.

De onderscheiding zal de heer De Neef, geheel naar traditie, worden uitgereikt op de tweede maandagavond van het nieuwe jaar, 9 januari 2017, tijdens een feestelijke bijeenkomst aan boord van de Smaragd 2. Op die avond zal voorzitter Frank de Kruif van de Stichting Havenman/-vrouw van het Jaar bij de uitreiking van penning en oorkonde uitgebreid ingaan op de overwegingen om Erik de Neef te benoemen tot Havenman van het Jaar 2016.

De Stichting Havenman/-vrouw van het Jaar bestaat uit een bestuur van vier voormalige leden van Havenpersclub Kyoto, zijnde onafhankelijke journalisten, de drie laatst gekozen Havenmannen, het laatst gekozen Jong Haventalent en drie sponsoren van de Stichting Havenman/vrouw van het Jaar.