‘Komst Google naar Eemshaven mogelijk door smeergeld geregeld’

De Eemshaven in Groningen. Foto Wutsje

Het Financiële Dagblad meldt dat de komst van Google naar de Eemshaven in 2010 mogelijk gepaard is gegaan met het betalen van smeergeld. Dit zou gedaan zijn door vastgoedbedrijf TCN van eigenaar Rudy Stroink aan een Amerikaanse Google-directeur. Deze man, Simon Tusha, voerde de onderhandelingen over locaties voor nieuwe datacenters. Het zou gaan om een bedrag van 1,7 miljoen euro betaald in de periode 2008 tot 2010.

Het FD baseert zich op de dagvaarding tegen de oud-vastgoedtycoon Rudy Stroink en Amerikaanse processtukken van een lopende strafzaak tegen de toenmalige Google directeur. Tusha was maar een jaar werkzaam bij Google en verliet het bedrijf zeven jaar geleden. Nu staat hij in de VS terecht voor onder meer belastingfraude en het aannemen van steekpenningen.

Google zou zich hebben laten omkopen om in Eemshaven zijn eerste datacentrum te bouwen. Dat betrof een relatief klein datahotel op grond die geleaset werd van TCN. Het vastgoedbedrijf ging in 2012 failliet.

Het ICT-bedrijf Google besloot in dat jaar een tweede en groter datacentrum in de Eemshaven te bouwen op eigen aangekochte grond. Volgens Google heeft dit datacentrum niets met de smeergeldaffaire te maken. Het bedrijf zegt zelf slachtoffer te zijn in deze omkopingszaak. Aankomende 6 december wordt het nieuwe datacenter feestelijk geopend. Het wordt gezien als een van de kroonjuwelen van de Eemshaven.

Lees het hele artikel in het Financiële Dagblad

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →