Voor 100 miljoen aan contracten getekend in Indonesië

Tijdens de handelsmissie naar Indonesië zijn tussen Nederlandse bedrijven en hun Indonesische partners 38 contracten en samenwerkingsovereenkomsten getekend met een gezamenlijke waarde van meer dan 100 miljoen euro. Het gaat daarbij om bedrijven uit de sectoren water en maritiem, gezondheidszorg, klimaat en tuinbouw. Verwachting is dat de missie tot nog meer opdrachten zal leiden voor het Nederlandse bedrijfsleven. De kabinetsdelegatie is dan ook zeer tevreden met het resultaat.

Het kabinet, vertegenwoordigd door premier Rutte, minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), minister Schulz en staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu), bezoekt momenteel Indonesië met 110 bedrijven en kennisinstituten. Alle bewindspersonen hadden hun eigen programma. De meereizende bedrijven hebben veel contacten gelegd of bestaande relaties geïntensiveerd.

Zo zijn er overeenkomsten getekend voor een grote verscheidenheid aan opdrachten. Voorbeelden daarvan zijn de levering van een waterfilteringinstallatie, trapliften, een project voor hernieuwbare energie en afvalverwerking, training voor medici, advisering van een kustgebied, en kredietverschaffing voor vrouwelijke ondernemers die geen toegang hebben tot de financiële sector.

Havenbedrijf sluit joint venture overeenkomst voor aanleg haven in Indonesië
Havenbedrijf Rotterdam heeft op woensdag een joint-venture overeenkomst getekend met het staatshavenbedrijf Pelindo 1 van Indonesië. Doel van deze joint venture is om de ontwikkeling van de haven van Kuala Tanjung voor te bereiden. Kuala Tanjung is een havenproject van nationaal belang in de provincie Noord-Sumatra, strategisch gelegen aan de Straat van Malacca. De opdracht voor het team van Pelindo 1 en het Havenbedrijf is om een investeringsbeslissing voor te bereiden.

Op dezelfde dag tekende het Havenbedrijf ook een memorandum of understanding (MoU, intentieverklaring) voor de uitbreiding van de haven van Jakarta. Deze MoU is getekend tussen tussen IPC (het staatshavenbedrijf verantwoordelijk voor onder andere Jakarta), JakPro (het grondbedrijf van het stadsgewest Jakarta) en het Havenbedrijf Rotterdam. In deze MoU is afgesproken dat de drie partijen gezamenlijk een voorbereidende haalbaarheidsstudie gaan begeleiden voor de uitbreiding van de haven van Jakarta, op de zogenaamde O-, P- en Q-eilanden.

Handelsmissie voor het Havenbedrijf zeer succesvol
Allard Castelein, CEO van het Havenbedrijf Rotterdam, die de twee overeenkomsten ondertekende, was in Jakarta om de handelsdelegatie te ontvangen. Het Havenbedrijf heeft eerder daar dit jaar een kantoor geopend. Doel van het kantoor is om de Indonesische projecten van het Havenbedrijf te coördineren. “Met het sluiten van de twee overeenkomsten is de delegatiereis voor het Havenbedrijf zeer succesvol afgesloten. De overeenkomsten zijn een belangrijke stap voor onze activiteiten in Indonesië. Er spreekt vertrouwen uit van de Indonesische overheid in onze inspanningen”, aldus Allard Castelein.

Ook tekende de Nederlandse overheid enkele overeenkomsten met de Indonesische regering. Zo gaan er docenten uitgewisseld worden om het agrarisch onderwijs in Indonesië te verbeteren; zal het Nederlandse kadaster Indonesië adviseren bij het opzetten van een efficiënte landadministratie, zullen douaneformaliteiten versimpeld en versneld worden en verlengde Clingendael het trainingsprogramma voor Indonesische diplomaten.

Indonesië is de grootste economie van Zuidoost-Azië en een groeiende markt voor Nederlandse export en investeringen. De handel tussen beide landen bedroeg in 2015 circa 3,2 miljard euro. Morgen zal premier Rutte met een bedrijvendelegatie nog een bezoek brengen aan Singapore.