Defensie helpt RWS om verspreiding vogelgriep tegen te gaan

De Scan Eagle van 107 ASBT is op 16 november ingezet bij een NATOPS operatie. Tijdens deze operatie ondersteunt de eenheid Rijkswaterstaat tbv de vogelgriep. Foto: Defensie

Deze week werkten Rijkswaterstaat en Defensie samen om het spreidingsgebied van de vogelgriep in kaart te brengen. Sinds vorige week donderdag ruimt Rijkswaterstaat dode vogels uit het Wolderwijd waar bij Zeewolde de eerste dode vogels werden gevonden. Rijkswaterstaat doet dit om de kwaliteit van het water op peil te houden en verspreiding van de vogelgriep te beperken. Defensie heeft de ScanEagle ingezet om naar dode vogels te speuren bij het Veluwemeer tussen Elburg en Harderwijk. De ScanEagle is een onbemand vliegtuigje van het Joint ISTAR Commando en kan binnen een paar uur een gebied in kaart brengen waar normaal gesproken 2 boten 3 dagen mee bezig zijn.

Iedere dag honderden dode vogels uit het water
Iedere dag haalt Rijkswaterstaat in het Wolderwijd en in de Gouwzee bij Monnickendam honderden dode vogels uit het water. Dit gebeurt met kleine bootjes (RIBs) waarin 2 mensen in witte pakken met de nodige veiligheidsmaatregelen de dode dieren uit rietkragen en tussen de stenen vandaan halen. De dode dieren worden verzameld in vaten, aan het einde van de dag naar een depot gevaren en uiteindelijk door specialist Rendac vernietigd.

Ruim 3.000 dode vogels geborgen
Inmiddels zijn sinds vorige week donderdag ruim 3.000 dode vogels geborgen uit de Gouwzee en het Wolderwijd. Dagelijks is aan het eind van de dag duidelijk hoeveel volgens die dag zijn geborgen.

Samenwerkingen met defensie, Waterschap Zuiderzeeland en Staatsbosbeheer 
Defensie is niet de enige organisatie die Rijkswaterstaat helpt. Ook Waterschap Zuiderzeeland zet sinds dinsdag 2 extra bootjes en bemanning in om vogels te ruimen. Staatsbosbeheer heeft woensdag in het gebied tussen Elburg en Roggebot vanaf het water geschouwd.

Rijkswaterstaat werkte eerder al samen met defensie
Defensie en Rijkswaterstaat werkten al eerder samen in een oefening op de Waddenzee om naar drenkelingen te speuren en naar schepen die illegaal olie loodsen. Het is voor het eerst dat de ScanEagle werd ingezet om naar dode dieren te zoeken. Lees ook het bericht van defensie

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Feb 2018 >>
MTWTFSS
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

HISWA Amsterdam Boat Show

De HISWA vindt plaats van woensdag 7 t/m zondag 11 maart 2018 in RAI Amsterdam. De HISWA Amsterdam Boat Show is het grootste jaarlijkse evenement van Nederland op het gebied van watersport, lifestyle en recreatie. Met honderden boten, een uitgebreid aanbod onderdelen & accessoires voor ieder type boot, lifestyle & recreatie en een boordevol kennis- en activiteitenprogramma, is de HISWA de perfecte start van het nieuwe watersportseizoen voor iedere (aankomend) watersporter.

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritime Industry 2018

Binnenvaart beurs Maritime Industry wordt gehouden in Evenementenhal Gorinchem op 29, 30 en 31 mei 2018. Met ruim 500 exposanten wordt de complete sector voor de binnenvaart vertegenwoordigd in de Benelux. Het exposantenprofiel bestaat uit partijen die werkzaam zijn in of voor de machinebouw, reparatie, voortstuwing, aandrijving, installatietechniek, elektrotechnische installaties, brandstoffen, verzekeringen en banken, veiligheid, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, handel en bevrachting, haven, infrastructuur, brancheorganisaties, media, interieurbouw, dienstverlening, scheepsbouw en afbouw.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →