Innovatieprijs voor Damen InvaSave ballastwatersysteem

Het Damen InvaSave Ballast Water Treatment (BWT) systeem heeft de ‘Innovation in Port Equipment’ prijs gewonnen bij de IHS DPC Innovation Awards op 10 november in Londen. De jury: “InvaSave zich richt op een lang genegeerd probleem, waar Damen een duidelijke niche in de markt heeft gezien. Ballastwater-zuiveringssystemen zijn vanaf volgend jaar verplicht. Maar niet alle schepen zullen dan klaar zijn. Daarom is de beschikbaarheid van een losse unit waar nagenoeg elk schip in de haven op kan aansluiten (of dat het schip zelf aan boord heeft) een perfecte, innovatieve oplossing!”

Matthijs Schuiten, Product Manager bij Damen Green Solutions BV, heeft de prijs namens Damen in ontvangst genomen. “Wij zijn er natuurlijk zeer mee verguld dat we deze prestigieuze prijs hebben gewonnen. De timing kon bovendien niet beter zijn, aangezien de Ballast Water Management Convention (BWMC) van de IMO in september 2017 in werking treedt. Wij zijn ervan overtuigd, dat de Damen InvaSave een belangrijke rol gaat spelen bij het bestrijden van invasieve mariene organismen. Hij voorkomt de schade die dergelijke organismen kunnen berokkenen in wateren die niet de natuurlijke mechanismen hebben om er zelf mee af te rekenen. En dat zijn niet alleen kwetsbare of beschermde stukken zee- of kustgebied.”

Damen InvaSave is er specifiek op ontworpen om havens een oplossing te bieden voor schepen die hetzij geen eigen onboard ballastwater-zuiveringssysteem hebben, of waarvan het eigen systeem niet goed functioneert. Met de InvaSave technologie hoeft ballastwater uitsluitend te worden behandeld voordat het (gezuiverd) overboord wordt gezet. De meeste vaste onboard installaties moeten daarentegen ballastwater ook eerst behandelen tijdens de inname.

Het InvaSave systeem kan worden geleverd als een self-sufficient unit in een zeecontainer. De mobiele container kan op een werkboot worden geïnstalleerd, of in de haven worden verplaatst op een truck of ponton. Om de capaciteit te vergroten, kan er een batterij worden samengesteld van meerdere eenheden.

De DPC Innovation Awards zijn in het leven geroepen om uitzonderlijke innovatie en technologische bijdragen aan de baggerindustrie en de sector havenaanleg de erkenning te geven die zij verdienen. De juryleden hebben de winnaars gekozen in 13 verschillende productcategorieën.