Boskalis dochter VBMS sleept contract Borssele Alpha binnen

VBMS, dochteronderneming van Boskalis heeft in een consortium met NKT Cables de opdracht binnen gehaald voor het installeren van 2 exportkabels voor Borssele Alpha van TenneT. Deze kabels zullen de offshore windmolenparken Borssele 1 en 2 verbinden met het onshore hoogspanningsnet van TenneT in Nederland. Het contract heeft voor Boskalis een waarde van circa EUR 70 miljoen. Separaat en onder voorbehoud van financiering is tevens de optie toegekend voor het installeren van de exportkabels die de offshore windmolenparken 3 en 4 zullen verbinden met het Nederlandse onshore hoogspanningsnet (Borssele Beta).

De verbinding van het Borssele offshore windgebied op de Noordzee met het hoogspanningsnet omvat twee 700 MW verbindingen, genaamd Alpha (voor Borssele 1 en 2) en Beta (voor Borssele 3 en 4). Het Alpha contract omvat de levering en installatie van twee 61 kilometer lange exportkabels. De kabels zullen via de monding van de Westerschelde naar het vasteland lopen en nabij het bestaande hoogspanningsstation Borssele aan land komen.

Om onderhoud aan de kabels gedurende de operationele levensduur tot een minimum te beperken, zal Boskalis de bodem op ondiepe gedeeltes van het traject egaliseren en baggeren, hetgeen VBMS in staat stelt om de exportkabels op de vereiste diepte gelijktijdig te leggen en in te graven. Het project zal worden uitgevoerd in de periode 2018-2019.