DEME tekent voor offshore wind in China met COSCO Shipping

DEME en COSCO Shipping gaan nauw samenwerken voor de ontwikkeling van offshore windenergie in China. De overkoepelende overeenkomst werd op 31 oktober ondertekend in aanwezigheid van de Belgische minister Charles Michel en de Chinese premier Li Keqiang. COSCO Shipping wil als grootste rederij ter wereld dit nieuwe marktsegment betreden en heeft hierin DEME’s dochterbedrijf GeoSea gevonden als partner met ruime ervaring in het ontwikkelen, bouwen en onderhouden van offshore windturbineparken.

De samenwerking ligt in lijn met de Chinese klimaatambities en de ontwikkeling van hernieuwbare energie die onlangs zijn opgenomen in het 13de vijfjarenplan (2016-2020) voor sociale en economische ontwikkeling. De Chinese overheid wil het geïnstalleerd vermogen van windturbines op zee tegen 2020 aanzienlijk verhogen.

Luc Bertrand, Voorzitter van DEME: “DEME is als pioniersbedrijf een wereldleider in offshore windenergie die totaaloplossingen aanbiedt via EPCIM-contracten (Engineering, Procurement, Construction, Installation & Maintenance). Dankzij de opgebouwde know-how en ervaring met complexe infrastructuurwerken op zee kan DEME de offshore wind-ambities van COSCO Shipping ondersteunen en helpen realiseren. De samenwerking past ook in de partnering filosofie van de groep waarbij DEME internationale activiteiten uitbreidt via duurzame samenwerking met lokale partners. Dergelijke combinaties zijn al meermaals succesvol gebleken in DEME’s bagger- en milieudivisies. De joint-venture met COSCO Shipping is een win-win voor beide partijen en zal bijdragen tot het realiseren van de ambitieuze Chinese klimaatdoelstellingen. Het creëert ook perspectieven voor de verdere ontwikkeling van COSCO Shipping’s expertise op het vlak van heavy lift transport, scheepsbouw, enz.”

Xu Lirong, Voorzitter COSCO Shipping: “De samenwerking met DEME is in lijn met onze strategie en zal de samenwerking met onze klanten versterken en onze business chain verder uitbreiden. Bovendien zal het een duurzame en gezonde ontwikkeling van de hernieuwbare energie-industrie in China bevorderen. COSCO Shipping Corporation Limited is een wereldleider op het vlak van geïntegreerde logistiek en supply chain-diensten, met scheepvaart, geïntegreerde logistiek en relevante financiële diensten als kernactiviteiten, gebaseerd op de ontwikkeling van meerdere industriële clusters.”